Mosogatólé a gombaleves? Ez tényszerűen nem igaz!

Galilei étterem, Budapest, Váci utca
Vágólapra másolva!
Régi vendéglősök az ország legrosszabb éttermének kikiáltott Váci utcai Galilei tulajdonosai: az Ifiparkon és az ország első magánvendéglőjén át jutottak el oda, hogy most a sajtóhírekkel és internetes véleményekkel kell küzdeniük. Szerintük minden rendben van, és csak le akarják járatni őket. Az utca többi vendéglőse viszont tele van legendákkal a Galileiről. Szerintük bár véget értek a zsivány idők, a Galilei nem javul.
Vágólapra másolva!

"Nyolcvanban nyitottuk meg a Claudia éttermet, az volt az első magánvendéglő Magyarországon, osztrákok, olaszok jöttek, a tanács meg mutogatta a külföldieknek, hogy kérem, itt ilyen is van". Nincsenek könnyű napjai az élettörténetét mesélő Csöppű Lászlónak, az említett Claudia tulajdonosának. A Belváros átépítése miatt állítása szerint évekig nem tudtak bemenni a szállítók az utcába, elmaradtak a vendégek is, és az étterem forgalma úgy visszaesett, hogy befejezi az üzemeltetését, július elsején kell átadnia az új próbálkozónak.

A Galilei étterem beltere - a rendszerváltás idején még borozó volt Fotó: Hajdú D. András - Origo

És ez még csak az egyik ügy, ami fejfájást okoz neki mostanában: az övé az a Galilei étterem, amelyet egy turistáknak szóló weboldalon, a Tripadvisor.com-on a földbe döngölnek a kommentelők. "Nem is értem az egészet, hozzánk ilyen panaszok soha nem jutottak el, a vendégkönyvben egy 2008-as beírást találtam, hogy nem volt jó a pizza, meg valaki azt kifogásolta, hogy sokat várt a jegeskávéra" - magyarázza Csöppű László a Galilei pincehelyiségében, a berendezésül szolgáló rusztikus bútorok között, a nehéz, magas, bordó bársonyszékek egyikén ülve.

Hát hogy vernénk át bárkit?

"A Galilei? Az elképesztő. Hetente kétszer kihívja rájuk a rendőrséget valamelyik vendégük, amikor az orra alá dugják a számlát. Idejönnek hozzánk panaszkodni a turisták, és mutogatják a sajtpapírra kézzel írt, a tételek nevét nem, csak az összeget tartalmazó számlát, amit ott kaptak" - nem kell sokat kérdezősködnünk a sztorikért a Váci utcai, közeli vendéglátósok körében. Azt mondják, egyrészt örülnek, hogy végre írnak az újságok arról, hogy mi megy a Galileiben, másrészt szerintük a környéknek is rosszat tesz, hogy az egész utcát egy kalap alá veszik.

Csöppű azt mondja, meglepetés volt neki, hogy ilyen rosszakat mondanak a szerinte teljesen korrekt vendéglőről, az ellenőrzéseken sem találtak soha semmit a hatóságok. Azt a forgatókönyvet, hogy a kollégák a saját szakállukra verik át a turistákat, rögtön elveti, mint mondja, vagy ő, vagy a felesége, vagy a három felnőtt gyermek egyike mindig ott van az étteremben. Figyelik a munkát, a pincéreknek pedig "meg van mondva", hogy azonnali kirúgás jár, ha szórakoznak a vendégekkel. "Lehet, hogy célzott lejáratás van a háttérben, valakinek nem tetszik, hogy nálunk mindig van kereslet" - morfondírozik az ősz, hetven év körüli férfi.

Turisták nézik a Galilei étterem kínálatát a Váci utcában Fotó: Hajdú D. András - Origo

"Hát hogy vernénk át bárkit? Törzsvendégeink vannak, az egyik pont tegnap mondta, hogy milyen érdekes, a város legrosszabbnak kikiáltott vendéglőjében eszem évek óta a legjobbat?" - folytatja Csöppű László. "Meg hát levegőt sem lehet venni a sok ellenőrzéstől, a fogyasztóvédők többször voltak, a NAV, az ÁNTSZ állandóan járkál, soha semmit nem találtak ellenünk, egyszer télen kaptunk egy büntetést, hogy kevés az étlap. Pedig szezonban egy hónapban kétszer biztosan jön valami hatósági ember, magát külföldinek álcázva."

A férfi azt mondja, különösen rosszul esnek neki a vádak amiatt, hogy világéletében vendéglátózott. "A Gellértben voltam, kormányprotokollokat csináltam még évtizedekkel ezelőtt. Az Ifiparkot is vezettem, aztán gebinben csináltuk a Három Szív éttermet a Böszörményi sarkán" - meséli. A Galileit a rendszerváltás idején vették meg a feleségével, akkor még borozó állt a helyén. Tíz évig vitték, de - mint mondják - a sok részeg és a balhék miatt éttermet csináltak belőle.

Mosogatólé a gombaleves?

"Azt írták valamelyik cikkben, hogy lökdösődő, bazmegoló tulajdonos támadt a vendégekre? Keresztény nevelést kaptam, hetvenéves vagyok, soha nem tennék ilyet, csak néztem, ki és miért vádol ilyenekkel." A vendéglő az ügyvédjén keresztül egyébként pert fontolgat a sajtóban megjelent állítások miatt, de leginkább azt tartják érthetetlennek, hogy úgy írnak róluk cikket, hogy az újságíró nem eszik előtte egyet náluk.

A lehúzáshoz a városban általában használt alaptrükköket egymás szavába vágva sorolják különböző Váci utcai pincérek. "Ki van írva a táblára, hogy a limonádé ötszáz. Ja, csak azt nem írják oda, hogy decije, aztán a korsóért elkérnek 2500 forintot. Akárki betér, megkérdezik, hogy kis sört kér, vagy nagyot, csak azt felejtik el hozzátenni, hogy nagynak ők az egyliterest értik. A múltkor egy néni alig bírta megemelni a korsót." Hasonló a kenyértrükk is: a vendég rendel egy gulyáslevest, amit tényleg annyiért számolnak fel, amennyi az árlapon van, de a kenyeret mellé még közel egy ezresért adják, a szervizdíj meg a legvégére szintén egy jelentősebb összeg.

A környékbeli vendéglősök kikérik maguknak, hogy a Váci utca egésze lehúzós Fotó: Hajdú D. András - Origo

"Koszos vécé? Sötét helyiség? Mosogatólé gombaleves? Csak el kellett volna jönni, és a saját szemével mindenki meggyőződhet, hogy ez tényszerűen nem igaz." A tulajdonos azt mondja, az sem volt helytálló, amit a forgalmukról írtak: a négymilliós bevételből hárommilliós nyereséget csináló, a sajtóban emlegetett Galilei Kft. ugyanis nem az étterem üzemeltetője. Az éttermet a City Center Kft. csinálja, amelynek viszont már ötvenmilliós bevétele volt, és veszteséges lett tavaly. A Galilei a szállodát üzemelteti, és ritkán használt autókat is behoz Miamiból, amiket aztán itthon elad.

A Váci utcai vendéglősök szerint egyrészt jó, hogy kipattant egy ilyen botrány, másrészt viszont kikérik maguknak, hogy mindenhol az jelenik, meg, hogy a Váci utca egésze lehúzós. "Régebben sok volt a zsivány, de mostanra helyrejöttek a dolgok, tényleg mindenki korrekt, nagyon jó éttermek is vannak itt, de valahogy a Csöppű mintha leragadt volna a régi, átvágós korban" - mondja egy névtelenséget kérő vendéglős. Az idegenvezetők ma már azzal engedik el a csoportjukat, hogy a Váci utcába nehogy beüljenek. A vendéglátósok nem értik hogy hogy csinálhatja ezt egy étterem, amikor egyrészt már két éve is szerepelt a sajtóban a lehúzásuk (érdemes 4:53-hoz tekerni), másrészt folyamatosak az ellenőrzések.

A Galilei tegnapelőtt, valószínűleg a megjelent cikkek hatására, már kapott is egy ellenőrzést az önkormányzattól. "Itt volt a kereskedelmi osztályról valaki, megnézte, tényleg koszos-e a vendéglő, de mindent rendben talált" - mondja a tulajdonos.