Vágólapra másolva!
Rengeteg szabály megváltozik július elsejétől Magyarországon. Ezek befolyásolják majd többek között, hogy mennyit fizetünk a szemétért, hogy milyen büntetést kapunk, ha megszegjük a törvényeket, hogy hol vásárolhatunk cigarettát, mikor vagyunk lesen gólhelyzetben, és hogy rámehetünk-e ingyen az autópályára. Pontokba szedtük a legfontosabb újdonságokat.
Vágólapra másolva!
  • Csökken a vízdíj, a csatornadíj és a szemétszállítás díja tíz százalékkal. A szippantás, valamint a palackos és a tartályos PB-gáz is tíz százalékkal olcsóbb lesz, mint eddig.
  • 5415 darab nemzeti dohánybolt nyílik, ezentúl csak ezekben lehet majd dohánytermékeket vásárolni. Azok a boltok, ahol eddig árultak cigarettát, de ezentúl nem fognak, július 15-éig még kiárusíthatják a megmaradt készletüket.
  • Ittas vezetésért azonnal és automatikusan elveszik majd a jogosítványt mindenkitől. Részletek itt.
  • A közszférában dolgozó nyugdíjasoknak mostantól vagy a nyugdíj jár, vagy a munkabér. Akik a bért választják, azok július 1-jétől nem kapnak nyugellátást. Csak egyedi engedéllyel maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak.
  • Júliustól a SZÉP-kártya mindhárom zsebéből fizetni lehet a strand- és fürdőbelépőket, hogy a fürdőknek nőhessen a vendégforgalma.
  • Útdíjat kell fizetniük a teherautóknak, az utak használatával arányosan. A kilométerenként fizetendő díj az út jellegétől, a jármű tengelyszámától, továbbá a motorjának a környezetvédelmi besorolásától függ. Részletek itt, gyakorlati tudnivalók itt.
  • A július 1-jétől hatályos új büntető törvénykönyv (Btk.) értelmében már a 12 éves gyerekek is felelősségre vonhatók lesznek bizonyos súlyosabb bűncselekmények miatt. Önálló bűncselekmény lesz a gyerekmunka is. Kiskorú veszélyeztetésének számít majd, ha valaki "züllött életmód folytatására" vagy kábítószer fogyasztására bír rá vagy próbál meg rábeszélni gyerekeket.
  • A csekély mennyiségű kábítószert birtoklókat és fogyasztókat is két év börtönre ítélhetik, kivéve, ha elterelésen vesznek részt, amire viszont csak egyszer lesz lehetőség kétévente. A dizájnerdrogok kotyvasztóit és terjesztőit is szigorúbban büntetik.
  • Tágulnak a jogos védelem (ide tartozik az önvédelem is) határai, de kerítésbe áramot vezetni továbbra sem lesz szabad. A lakásban rajtakapott betörő magára vessen, ha éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan hatol be a lakásba, mert a tulajdonos ellene fordulhat, akár meg is ölheti büntetlenül, ha bizonyos feltételek teljesülnek. A kertbe bemászó tolvaj ellen azonban csak akkor lehet minden eszközt bevetni, ha fegyver van nála, vagyis az uborkalopást továbbra sem lehet baltával megtorolni. Az új Btk. miatti jogi változásokról itt van még több részlet.
  • Mostantól lesz olyan, hogy jóvátételi munka, amellyel ki lehet váltani a legfeljebb háromévi szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményeket. Lehet menni dolgozni például iskolába, kórházba, de más intézményekbe is.
  • Július 1-jétől nem működhetnek olyan pénztárgépek, amelyek nincsenek bekötve a Nemzeti Adóhivatalhoz (NAV).
  • Egy sor közlekedési eljárás egyszerűsödik. Például a lejárt műszakival közlekedő autók forgalmi engedélyét nem vonják be egyből, egyszerűsödik a kötelező biztosítás meglétének igazolása, a szervizek könnyebben tudják majd vizsgáztatni a kocsikat, és indokolatlanul a környezetvédelmi plaketteket sem kell majd cserélni.
  • Júliustól festeni kell a benzint is: vegyi anyaggal kell megjelölni, hogy azonosítható legyen a származási helye.
  • A FIFA döntése értelmében módosulnak a fociban a tétlen lesre vonatkozó szabályok. Az új lesszabálytól azt remélik, hogy kevesebb lesz a vitás gólhelyzet.
  • A focihuligánokat - illetve bármilyen sportrendezvényen balhézókat - mostantól ki lehet tiltani a magyar stadionokból.
  • Emelkedik a fogyatékossággal élők és a vakok havi rendszeres pénzbeli juttatása: a vakok személyi járadéka havi nyolcszáz forinttal emelkedik, 16 160 forint lesz, míg a fogyatékossággal élők támogatása 19 500, illetve 24 ezer forint (az eddiginél 975, illetve 1200 forinttal több).
  • Egyszerűbbek és gyorsabbak lesznek a kisajátítási eljárások. A pénzbeli kártalanítás lesz a főszabály a cserelakás biztosítása helyett: elég lesz felajánlani a cserelakást, és ha a szakértő szerint az megfelelő, de a tulajdonos nem fogadja el, akkor automatikusan pénzt kap a kisajátított a lakásáért.
  • Új jegytípust vezet be a BKK, 4550 forintért. Az 5/30-as jegyet a felhasználás kezdő dátumától számított 30 napon belül tetszőlegesen kiválasztott öt napon lehet használni 24 órás intervallumban. Örülhetnek azok, akik csak ritkán fanyalodnak rá a budapesti tömegközlekedésre.