A fővárosé a Margitsziget

Vágólapra másolva!
Hiába azok a kifogások, amiket Áder János fogalmazott meg a Margitsziget fővárosi irányítása alá kerülése miatt, csak azon változtatott a kormány, hogy a törvény mikor lépjen hatályba.
Vágólapra másolva!

A parlament kormánypárti többsége szerdán változatlan tartalommal fogadta el azt a törvényt, amely a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet. Csak a hatályba léptető rendelkezés változott.

A jogszabályt június 10-én szavazta meg először az Országgyűlés, Áder János államfő azonban megfontolásra visszaküldte. Arra hivatkozott: a jogalkotáskor nem teljesült az Európa Tanács önkormányzati chartájában és a jogalkotásról szóló törvény rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség. Az egyezmény szerint ugyanis nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül - mutatott rá a köztársasági elnök.

A törvényjavaslaton - az előterjesztő, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indítványára - most mindössze annyit változtatott az Országgyűlés, hogy az nem június 30-án, hanem a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

A főváros egy az Origo birtokába került koncepció szerint többek között lóvasutat tervezne a szigetre.