A többség szerint politikai szempontok döntöttek a trafikkoncessziók kiosztásánál. Több mint 70 százaléknyian új pályázatot írnának ki, vagy visszacsinálnák az egészet.

A Medián legutóbbi, május végi felmérése során megkérdezettek 68 százaléka szerint "a kormány elsősorban politikai szempontok alapján döntött, és többnyire a Fideszhez kötődő személyek kaptak trafiknyitási jogot" - közölte a közvélemény-kutató cég csütörtökön.

A Medián által megkérdezetteknek 18 százaléka értett egyet azzal, hogy "a kormány elsősorban a benyújtott pályázatok alapján döntött, és a szakmailag legfelkészültebb személyek kaptak trafiknyitási jogot". 

A felmérésről készült összefoglalóban az olvasható, a megkérdezettek 14 százaléka mondta, hogy ha lehetősége lenne felülvizsgálni a trafikpályázatokat, változatlanul hagyná a döntést. 26 százalékuk új pályázatot írna ki, és független zsűrire bízná, hogy pártatlanul bírálja el a jelentkezőket. A megkérdezettek 51 százaléka visszavonná az új trafiktörvényt, érvénytelenítené a pályázatot, és továbbra is engedné a forgalmazást a régi dohányárusító helyeknek. Az utóbbi álláspont képviselői a Fidesz szavazótáborában 28 százalékot tesznek ki - írta a Medián, megjegyezve: "ha ehhez hozzászámítjuk azokat, akik új, pártatlanul elbírált pályázat kiírásában látnák a megoldást", akkor kiderül, hogy a kormánypárt támogatóinak 51 százaléka elutasítja a "trafikügy intézését".

A felmérés szerint a szavazókorú lakosság 94 százaléka értesült arról, hogy a közelmúltban kihirdették, az egyes településeken kik kapnak jogot Nemzeti Dohánybolt nyitására. 

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet május 24. és 28. között készítette felmérését az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. "A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb plusz, mínusz 3 százalék" - olvasható a Medián közleményében.