Orbán: Októberben jön a rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Októberben újra tízszázalékos rezsicsökkentés jön Magyarországon - jelentette be Orbán Viktor Brüsszelben. A miniszterelnök szerint Magyarország annyira jól teljesít, hogy nem is érti, miért akarja a gazdaságilag ügyetlenkedő többi uniós tagállam megmondani neki mit kellene tennie. Ezért aztán egy rakás országspecifikus ajánlást vissza is utasított a csúcstalálkozón. Azért van egy-kettő amit megfogad.
Vágólapra másolva!

Újabb tízszázalékos gáz- és villamosenergiaár-csökkentés lesz októberben Magyarországon - mondta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben az EU-csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján. Orbán szerint ezt tárgyaló partnereivel is közölte, amikor megvitatták az unió országspecifikus ajánlásait. Az ajánlások célja, hogy rávilágítsanak, egy adott tagállamban mit kell tenni azért, hogy újra beinduljon a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés.

"Mi minden tanácsnak örülünk"- mondta Orbán, de hozzáétette szokatlan, hogy olyan országok adnak tanácsot a gazdaságilag egyre jobban teljesítő Magyarországnak, akik rosszabbul teljesítenek. "Végignéztem ott az asztal körül, van-e még olyan ország, amely elmondhatja magáról (…), hogy csökken a munkanélküliség, nő a foglalkoztatás, nő a reálbér, nő a nyugdíjak értéke, és csökken a rezsi."

Néhány tanácsot azért megfogad

Orbán közölte, az ajánlások közül nem fogadták el a rezsicsökkentés leállítását, "sőt visszacsinálását" javasló ajánlást, különösen annak fényében nem, hogy 2 millió ember írta alá Magyarországon a rezsicsökkentést támogató petíciót. "Bejelentettem, hogy októberben újabb 10 százalékos gáz- és villamosenergiaár-csökkentés lesz Magyarországon" - mondta.

Elutasította a bankok terheinek enyhítésére tettek ajánlást is. Azt mondta, jelezte a többi uniós vezető felé, hogy ezek nem étmeneti rendelkezések, hanem "a méltányos közteherviselési rendszer tartós elemei". Visszautasította az adórendszer átalakításával kapcsolatos ajánlásokat is.

Volt ajánlás a közmunkaprogrammal kapcsolatban is. Orbán szerint ezt részben bírálták, részben nem, de szerinte jó dolog. Megemlítette ennek újabb elemét, a diplomás munkanélküliek számára szervezett digitalizálási közmunkaprogramot, amelynek keretében olyan diplomás fiataloknak adnak munkát, akik nem találnak állást a munkaerőpiacon.

Volt azért néhány ajánlás, amivel egyetértettek: ilyen volt az államadósság csökkentésére vonatkozó, illetve a munkanélküliség csökkentése érdekében célzott programokra vonatkozó.

Árvízi forrásátcsoportosítás

Orbán Viktor jelezte, a nagy európai árvíz miatt a visegrádi négyekkel egyeztetve igyekeznek elérni, hogy az árvízkárok enyhítésére, megelőzésére át lehessen csoportosítani különböző uniós forrásokat (szolidaritási alap, strukturélis alapok, kohéziós alap). Az a csúcstalálkozóról kiadott következtetésekben is szerepel, hogy az Európai Tanács felkéri a bizottságot, támogassa az árvíz által érintett államok ebbéli törekvését. Orbán szerint utasította a miniszterelnökségi államtitkárt, hogy a szombati kormányülésre szedje össze, milyen átcsoportosításokat kérnek a magyarországi árvízmegelőzési munkákhoz.

A csúcstalálkozón az európai állam- és kormányfők többek között mentőövet dobtak a munkanélküliségtől szenvedő fiataloknak, és kitűzték a szerb uniós csatlakozási tárgyalások kezdő dátumát.