Magyarországra látogatott Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, és Orbán Viktorral is tárgyalt. Orbán elmondta, hogy értéknek tartja a hadsereget, és szívesen bővítené a katonai szövetséget. Rasmussen pedig elárulta, hogy a magyar katonák jók az afgánok kiképzésében.

Nincs erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután a Parlamentben tárgyalt a NATO-főtitkárral. Anders Fogh Rasmussen üdvözölte, hogy Magyarország megállította a védelmi költségvetés csökkenését, és arra ösztönözte az országot, hogy modern technológiákba, megoldásokba ruházzon be.

Orbán újságírók előtt elmondta: a NATO egyik fontos kérdése a jövőt illetően, hogy a tagállamok milyen gazdasági állapotban vannak, és mennyi pénzt tudnak fordítani katonai kiadásokra és fejlesztésekre. Egyetértettek a főtitkárral abban - folytatta Orbán Viktor -, hogy bár kétségkívül válság van, de nem szabad feladni a korábban elért biztonsági szintet és azokat a megállapodásokat sem, amelyek szerint "a biztonsági képességeinket magas szinten fogjuk tartani".

Elmondta a főtitkárnak azt is, hogy nemcsak a nemzetközi elkötelezettségek miatt, hanem "saját nemzeti érdekeink okán is nekünk fejleszteni kell a hadsereget", értéknek kell tekinteni a hadsereget és a NATO-n belüli katonai együttműködés rendszerét. Magyarországnak is szüksége van egy itthon és a világban tiszteletet kiérdemlő hadseregre - jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, hogy az ehhez szükséges feltételeket a kormánynak kell megteremtenie.

Végül a főtitkár figyelmébe ajánlotta, hogy bár a NATO bővítése most kétség kívül akadályokba ütközik, de fenn kell tartani a szervezet nyitottságát, készségét új tagállamok bevonására. Ezért Orbán Viktor kérte, hogy a következő NATO-csúcson foglalkozzanak a bővítés kérdésével.

A magyarok jók az afgánok kiképzésében

Anders Fogh Rasmussen azt mondta, hogy elismerésre méltó Magyarország erős elkötelezettsége a transzatlanti szövetségben, a NATO-ban. A szervezet főtitkára méltatta a magyar csapatok Afganisztánban és Koszovóban végzett munkáját, mint mondta, professzionálisan és eltökélten szolgálnak.

Az afganisztáni misszióval kapcsolatban kiemelte: a magyar csapatok nagy segítséget nyújtanak az afgán erők kiképzésében és felkészítésében, így kulcsszerepet játszanak abban, hogy a helyi erők egyre jobb képességekkel rendelkeznek. Az afgán hadsereg kezdi átvenni a vezetést az ország egészében, így a nemzetközi ISAF-erők harcoló szerepkörből támogató szerepbe kerülnek át - fogalmazott. Hozzátette: 2014-ben az ISAF-misszió befejeződik, utána az afgán erők támogatása, a tanácsadás kerül előtérbe.

A NATO főtitkára délelőtt látogatást tett Pápán, ahol szerinte jó példáját látta annak, hogy az országok együttműködve olyan eredményeket érhetnek el, amelyekre külön-külön nem lennének képesek. Pápán működik a C-17-es katonai szállítógépek bázisa, amelyet Magyarország több másik NATO-tagállammal közösen üzemeltet.