Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament megszüntette Marine Le Pen mentelmi jogát. A szélsőjobbos francia politikust a francia ügyészség kérte ki, miután 2011-ben eljárást indított ellene gyűlöletbeszéd, uszítás és diszkrimináció miatt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) felfüggesztette a francia radikális jobbos politikusnő, EP-képviselő Marine Le Pen mentelmi jogát, Le Pennek így francia bíróság elé kell majd állnia, írja a BBC. A döntés alapja egy hivatalos parlamenti bizottsági javaslat volt, az erről szóló szavazás hivatalos jegyzőkönyvét az unió honlapján itt olvashatja magyarul.

A francia vádhatóság 2011-ben indított eljárást a politikus ellen, miután ő egy rádión is közvetített kampánybeszédében az utcán imádkozó muszlimokat a franciaországi náci megszálláshoz hasonlította.

A Nemzeti Front élén politizáló, a tavalyi elnökválasztás első fordulójában 17,9 százalékot szerzett Le Pen ellen gyűlöletbeszéd, uszítás és diszkrimináció miatt nyomoznak a franciák.

Az utcai imádkozást Párizsban 2011-ben tiltották be az egyre növekvő szélsőjobboldali tiltakozások hatására. Szintén tavaly, az unióban elsőként betiltották a muszlim nők arcát lefedő nikáb viselését.

Becslések szerint hatmillió francia muszlim, ez a népesség csaknem tíz százaléka.

A francia médiában Le Pen úgy kommentálta a döntést, hogy mindez azért történt, mert meg akarják félemlíteni, amiért kimondja, amit a franciák gondolnak. Hozzátette: a mentelmi jog elveszítésétől nem fél, hanem megveti.

Az Európai Parlament szabályai szerint mentesség alá tartozik minden vélemény, amelyet a parlamentben mondanak a politikusok, de az immunitás nem jár, ha valakit rajtakapnak a bűnelkövetésen, és nem korlátozhatja a parlamentet abban a jogában, hogy a mentelmet felfüggessze, írja a BBC.