Háromlépcsős béremelést terveznek a közszférában

Vágólapra másolva!
Háromlépcsős közszolgálati béremelésről határoztak a szombati kormányülésen a Magyar Nemzet információi szerint. A lap arról is ír, hogy kész az új pedagógus-illetménytábla, akár 150 ezer forinttal is megemelkedhet egy pedagógus bruttó bére.
Vágólapra másolva!

2014. január 1-jétől 15 százalékkal, egy évvel később újabb 10 százalékkal, míg 2016 első napjaiban további 5 százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók, írja a Magyar Nemzet.

Egy pontosan meg nem nevezett, a hétvégi kormányülésen részt vevő forrás mindezt az ország gazdasági teljesítményétől is függővé tette.

A béremelés az Orbán-kormány által elindított egységes életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódik, amelynek során megteremtették a kormánytisztviselők, a rendőrök, a katonák, a vám- és pénzügyi területen és a többi hivatásos állománynál dolgozók, továbbá az önkormányzatoknál és más közintézményeknél foglalkoztatott köztisztviselők által betöltött hivatások közötti átjárhatóságot - olvasható a cikkben.

A lap arról is ír, hogy végzettségtől és munkatapasztalattól függően akár 100-150 ezer forinttal is megemelkedhet a pedagógusok bruttó bére az életpályamodell teljes körű bevezetésével.

A lap Petróczi Gábor közoktatási szakértőnek az új bérrendszerről készített tanulmányára hivatkozva azt írja: fizetési osztálytól függően a főiskolai végzettségű pedagógusoknál átlagosan 62-71 százalékos, az egyetemi végzettségűeknél 47-64 százalékos béremelés lesz.

Az alapbér mellett a pótlékok is jelentősen megugranak: míg az osztályfőnöki pótlék jelenleg 7 és 20 ezer forint között van, az új táblázat szerint végzettségtől függően 18-53, illetve 20-59 ezer forintos keretet tartalmaz.

A pedagógus-béremelés pontos mértékét és ütemezését várhatóan július 10-én tárgyalja a kormány - olvasható a cikkben.