Védőügyvédje a tárgyalás közepén hagyta ott Portikot

Vágólapra másolva!
Vezető ügyvéd nélkül maradt Portik Tamás, a perének harmadik tárgyalási napja késéssel indult, majd Szikinger István, eddigi védője bejelentette, hogy megszűnt a megbízatása. A tárgyaláson egyelőre egy védett tanút, egy nőt hallgatnak meg hosszan.
Vágólapra másolva!

Több mint háromnegyed órás késéssel folytatódott szerdán Portik Tamás és két társának büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A már szokásos, mágneskapus ellenőrzés után a hallgatóságot és a sajtót beengedték a tárgyalóterembe, bent ült a tárgyalást vezető bíró, a tanács tagjai, az ügyész is, és a kivetítőkön már látható volt, hogy a zárt videóközvetítésen keresztül nyilatkozó védett tanú is bent ül abban a szobában, ahol vallomást tesz. Először megjelentek a teremben a vádlottak védői is, de kisvártatva Portik három ügyvédje elhagyta a termet, majd csak ketten tértek vissza.

A háromnegyed órás csúszás oka nem derült ki, de valószínűleg köze volt ahhoz a bejelentéshez, amivel a bíró megkezdte a tárgyalást: Portik Tamás vezető ügyvédje, Szikinger István bejelentette, hogy a megbizatása megszűnt. Portik nem marad teljesen ügyvéd nélkül, továbbra is jelen van a tárgyaláson Rácz G. Gábor és Varga Gábor Lajos, akik - ez az első tárgyaláson kiderült - nem sokkal a per kezdete előtt vállalták el Portik védelmét. A Blikk a per kezdete előtt egy-két nappal arról írt, hogy senki nem akarja elvállani Portik védelmét.

Portik Tamás büntetőpere május közepén indult a Fővárosi Törvényszéken, azzal vádolják, hogy 1996 őszén egy elszámolási vita miatt elrendelte és megszervezte Prisztás József kivégzését. A vád szerint a másodrendű vádlott, Portik akkori testőre, a Hatyi becenevű férfi hajtotta végre a gyilkosságot, a harmadrendű vádlott, aki akkoriban Prisztás bizalmasa volt, abban segített, hogy odacsalta Prisztást a gyilkosság helyszínére. A vádlottak tagadják bűnösségüket.

A perben egyelőre három tanút hallgattak meg, a három tárgyalási nap legnagyobb részében eddig a csak kettes számúnak nevezett védett tanú meghallgatása és kérdezése zajlott. Az eddigi tárgyalások alapján a vád alapvetően a nő vallomására épül. A nő azt állítja, közeli munkatársa volt Portik Tamásnak, és beszéltek neki a gyilkosságokról. Portik rengeteg kérdést intéz a nőhöz, a legutóbbi alkalommal órákon át kérdezte a vallomása - és az akkori életük részleteiről - és a szerdai tárgyaláson is egyelőre csak ők beszélgettek egymással.

Az első tárgyalási napról itt olvashatja el összefoglalónkat, a második napról, amikor a másik fontos tanú, a bűnbánó maffiózónak nevezett Radnai Péter tett vallomást, és beszélgetett Portikkal, itt olvashatnak.