Szociális bulik jönnek az Erzsébet térre

Vágólapra másolva!
A nagycsaládosok és hátrányos helyzetűek szórakoztatását is az Erzsébet térre vinnék. Az egykori Gödör, most Akvárium Klubot is érintő beruházás során egy új könnyűzenei koncertterem is épülne.
Vágólapra másolva!

Egy 1500 fős koncertteremmel és a szociális-kulturális programoknak helyet adó Erzsébet Műhellyel bővül 2014 tavaszáig az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park (EKKP). A nettó 1,7 milliárd forintos beruházás keretében megújul az EKKP fölötti tér, és bővül a Design Terminál épülete is.

Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos a beruházás csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Erzsébet téri épület 1997 óta befejezetlen, pedig 2000 óta rendelkezik minden szükséges építési engedéllyel.

Augusztus 1-jén azonban a főváros az Erzsébet tér két helyrajzi számon nyilvántartott területének (az Akvárium Klub fölötti parknak, valamint a park és a Design Terminál közötti sétánynak) a tulajdonjogát átadja az államnak, a tulajdonviszonyok rendezése után pedig szeptember végén megindulhat a régóta tervezett második ütem megvalósítása. Az Akvárium Klub szeptember, a Design Terminál december végéig fog zavartalanul üzemelni, csak három hónapig lesz teljesen körbekerítve a tér - tette hozzá.

A miniszteri biztos szerint a tervfelülvizsgálatoknál figyelembe veszik a Design Terminál, az Akvárium Klub és a Fröccsterasz véleményét is.

A beruházás eredményeképpen az EKKP lépcsője melletti, jelenleg raktárként használt 1000 négyzetméteres teremben alakítják ki az Erzsébet Műhelyt, amely elsősorban a nagycsaládosok és hátrányos helyzetűek - az Erzsébet-program célközönsége - számára kínál kedvezményes árú programokat. A park is számos családi rendezvénynek, termelői piacnak, fesztiválnak, télen korcsolyapályának ad otthont, míg a Deák tértől a Szent István-bazilika felé vezető sétányt kiszélesítik.

Muraközy Péter, az Akvárium Klub vezető programszervezője elmondta, hogy a klub Bajcsy-Zsilinszky út felőli, most lezárt részén egy 1500 fős, európai színvonalú koncertterem létesül, ezzel olyan könnyűzenei központ jön létre, amely régóta hiányzik Budapestről.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója arról szólt, hogy intézményük nemcsak megmarad mai helyén, de új terekkel, új funkciókkal is bővül, és terveik szerint a jövőben az Akvárium Klub termeiben is rendeznek majd programokat a hazai start-up szektornak.

Guller Zoltán elmondta, hogy az áfa nélkül 1,7 milliárd forintos beruházási keretből 500 milliót a park rendbetételére fordítanak. A számítások szerint 15 év alatt megtérülő beruházást az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. finanszírozza, így állami forrás nem szükséges hozzá - hangsúlyozta.