A Fidesz megadta a választ Európának

Vágólapra másolva!
Elfogadta a kormánypárti többség pénteken azt a határozatot, amelyet a Tavares-jelentés európai parlamenti elfogadására válaszul nyújtottak be a fideszesek. A határozat kimondja, hogy az Európai Parlament szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót. Az EP szocialista frakcióvezetője máris visszaüzent.
Vágólapra másolva!

A Magyarországot megillető egyenlő elbánásról című, a fideszes Rogán Antal, Gulyás Gergely és Kocsis Máté által kezdeményezett határozati javaslatot 269 igen szavazattal, 6 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés péntek délelőtt.

A határozat rögzíti, hogy a magyarok nem akarnak többé olyan Európát, ahol a szabadságot korlátozzák, ahol a nagyobb visszaél hatalmával, ahol megsértik a nemzetek szuverenitását, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat. "Elvárjuk az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben mindazon jogainkat, amelyek a csatlakozás után is megilletnek minket, éppen úgy, mint minden tagországot" - olvasható az dokumentumban.

"A magyar Országgyűlés csodálkozásának ad hangot" - fogalmaz a határozat -, hogy az EP olyan határozatot hozott, amelyhez nincs joga, és amellyel túllépi hatáskörét, önkényesen állapít meg követelményeket, önkényesen vezet be új eljárásokat, és olyan új intézményeket kreál, amelyekkel megsérti Magyarország uniós alapszerződésben garantált szuverenitását.

Ezzel az EP a fideszesek szerint szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az EU-t. További aggodalomra ad okot - folytatják a rezsicsökkentésre utalva -, hogy "a Magyarországot sújtó hatalmi visszaélés mögött" üzleti érdekek húzódnak meg. Az Országgyűlés egész Európára nézve veszélyesnek tartja, ha üzleti csoportok érdekei akadálytalanul érvényesülnek az EU-ban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat.

A határozatot - annak szövege szerint - annak érdekében fogadta el az Országgyűlés, hogy "megvédjük Magyarország szuverenitását és a magyar emberek egyenjogúságát Európában". Egyúttal felszólítja a kormányt, ne engedjen az EU nyomásának, ne hagyja csorbítani az ország alapszerződésben garantált jogait, és folytassa a magyar családok életét megkönnyítő politikáját.

Orbán nem érti az EU értékeit

A Fidesz-többség által megszavazott magyar országgyűlési határozat sértés az Európai Parlamenttel szemben - hangsúlyozta Brüsszelben közzétett nyilatkozatában Hannes Swoboda, az EP szocialista frakciójának osztrák elnöke. Hannes Swoboda szerint a magyar parlamenti határozat ismét azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "nem érti az Európai Unió értékeit, illetve intézményeinek szerepét".

A szocialista EP-frakció nyilatkozata szerint a Magyarországról szóló Tavares-jelentést az EP "nagy pártközi többséggel" fogadta el. A frakcióvezető ehhez hozzátette: a Tavares-jelentést "jelentős számú" néppárti EP-képviselő is támogatta.