Orbán elszégyellte magát

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a Kúria devizahitelesekről szóló döntéséről is beszélt a Kossuth Rádióban pénteken, és azt mondta, hogy a bíróságnak azt kellene vizsgálnia, hibás termék-e a devizahitel. Kijelentette, hogy szégyellte magát, amikor a pénzügyi felügyelet elnökének levelét olvasta, mert szerinte Szász Károly nem az emberek oldalára állt. Orbán azt is mondta, hogy most csak a tanárok fizetését emelik, a többi béremelés kacsa.
Vágólapra másolva!

Az igazságszolgáltatásnak azt a jogi kérdést kellene vizsgálnia, hogy hibás termékek voltak-e a devizahitelek, és ha igen, hogyan válhattak általánossá - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

"Mindenhol a világon ismert az a jogintézmény, amely arról szól, hogy nem árulhatok akkor sem hibás terméket valakinek, hogy ha elmondom neki, hogy könnyen lehet, a termékem hibás" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök az interjúban érintette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) vezető Szász Károly Kúriának írt közelmúltbeli, devizahitelekkel kapcsolatos levelét is, amelyről az Origo számolt be elsőként. Orbán úgy fogalmazott: az nem az emberek oldalára állt, és ő nagyon szégyellte magát, amikor olvasta - annak ellenére, hogy a kormánynak nem volt hozzá semmi köze.

A Kúria csütörtökön érvényesnek mondta ki az általa vizsgált perben egy magánszemély és az OTP Bank közötti devizahitel-szerződést.

A többi béremelés kacsa

A kormányfő azt is mondta, hogy a tanárok béremelésén túl a kormány jelenleg nem tud kötelezettséget vállalni a közszféra más dolgozóinak fizetésemelésére. Szerinte alapvető fontosságú, hogy a tanárok mennyit keresnek, ezért is döntött úgy a kormány, hogy az egészségügyi dolgozóké után szeptembertől a pedagógusok bérét emeli, bevezetve az életpályamodellt.

"A többi béremelés kacsa", mert bár "természetesen a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy kinek, mikor, milyen béremelést tudna még adni, de semmilyen kötelezettséget nem tudunk és nem tudok vállalni most a pedagógus-életpálya bevezetésén túl" - mondta Orbán Viktor.

Nem tudják lenyelni a békát

Szóba került a Tavares-jelentés európai parlamenti elfogadása is, amelyet Orbán Viktor baloldali akciónak tart, aminek az egyik ideológiai alapja szerinte az, hogy a magyar alkotmány nem egy liberális alaptörvény. Szerinte az európai baloldalnak két gondja van a kormánnyal és Magyarországgal: egyrészt "nem tudják lenyelni a békát", hogy a magyar választók 2010-ben kétharmaddal leszavazták az akkori baloldali kormányt, másrészt mivel a baloldal összefonódik a pénztőkével, folyamatosan a bankadó visszavonását és a rezsicsökkentés megszüntetését akarja elérni.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy a jelentésre reagáló magyar memorandumot elküldte minden európai kormányfőnek és házelnöknek. Erről pénteken tartják a szavazást a magyar parlamentben. A kormányfő szerint az európai vita mindaddig nem ér véget, amíg a kormány nem vonja vissza a bankadót és a rezsicsökkentést, "márpedig ezt nem fogja megtenni".