Súlyosabb büntetést kértek Szilvásy Györgyre

Vágólapra másolva!
A Gyurcsány-kormány titokminiszterét a múlt héten felbújtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap letöltendő börtönre ítélték első fokon. Az ügyészség ennél hosszabb büntetést szeretne.
Vágólapra másolva!

Fellebbezést nyújtott be a kémügyben a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség Galambos Lajos, Szilvásy György és Laborc Sándor esetében súlyosbításért fellebbez, míg P. László esetében az ítélet hatályon kívül helyezését szeretné.

Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől 3 évre eltiltotta. Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották. Mindkettőjük esetében beszámítják a börtönbüntetésbe az előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben töltött időt.

Laborc Sándor negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, a végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette.

P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék.

A büntetőper teljes titoktartás mellett, zárt ülés keretében zajlott, mivel - egy korábbi ügyészségi közlemény szerint - "a per során több államtitokká minősített tényt érintenek". A vádlottak közül Galambos Lajost és P. Lászlót 2011-ben előzetes letartóztatásba helyezték, majd védői indítványra házi őrizetbe kerültek. A másik két vádlott szabadon védekezhetett. Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították.

Mivel az ügyészség nem közölte, hogy milyen ügyben vették őrizetbe a férfiakat, elég sok találgatás látott napvilágot őrizetbe vételük óta. A magyar sajtó többek között már az Egymásért Alapítvánnyal, a magyar Mol-részvények orosz kézre kerülésével és kormányzati portálok feltörésével is összefüggésbe hozta őket.

A Heti Válasz pedig azt írta, hogy a titkosszolgálati vezetők azt szerették volna megtudni, hogyan jutottak el titkosszolgálati információk a Fideszhez. A lap szerint a Szilvásy-ügyben letartóztatott negyedik férfinak az volt a feladata, hogy megtudja, hogyan jutottak el titkosszolgálati információk a Fideszhez.