Keresik a Budapest Pride-on verekedőket

Vágólapra másolva!
Fokozott ügyészi felügyelet mellett folyik az eljárás a Budapest Pride után megvert három ember ügyében. Könnyű sérüléseket szenvedtek.
Vágólapra másolva!

A Budapest Pride szombati felvonulása utáni atrocitások ügyében fokozott ügyészi felügyelet mellett folytat büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - közölte a rendőrség a honlapján.

A rendőrség közösség tagja ellen csoportosan elkövetett erőszak megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen. Közleményük szerint szombaton este 6 óra 20 perc körül a Budapest Pride felvonulás után az V. kerületi Szent István körút és Bihari János utca kereszteződése közelében rasszista támadás ért három embert.

A büntetőeljárás keretében hétfőn tanúként kihallgatták a sértetteket. Egyikük a rendőrség rendelkezésére bocsátott egy szombat este rögzített ambulánskezelőlapot és egy másnap keltezett ambulánslapot. Egy másik sértett vasárnap délelőtt, míg harmadik társuk vasárnap délután kiállított ügyeleti ellátásról szóló igazolást mutatott be a rendőrségen. A kezelőlap és az ambulánslapok alapján a sértettek külön-külön könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt és polgári jogi igényt terjesztettek elő.

A nyomozó hatóság kéri, hogy aki a történtek szemtanúja volt, érdemi információja van, vagy szombat este 6 óra 20 perc körül az V. kerületben, a Szent István körút és a Bihari János utca kereszteződése közelében, illetve a Nyugati tér környékén fénykép- vagy videofelvételt készített, jelentkezzen a 112 vagy 107 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén - olvasható a rendőrség közleményében.

A Szabad Emberek Magyarországért (Szema) szombat este közölte az MTI-vel, hogy három tagjukra támadt egy csoport a Nyugati pályaudvarnál a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás után. A Szema közleménye szerint a szervezet három tagját "30 rasszista, egyenruhás neonáci" megtámadta, akik "cigány buzik!" felkiáltással elkezdték verni a három férfit. Hozzátették, hogy "a rendőrség ugyan gyorsan közbeavatkozott, de utána csak az áldozatok adatait vette fel, és a rasszista bűnözőket hagyta elmenni".

Sajtóhírek szerint Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbedkár Iskola igazgatóját, Orsós Jánost, a Dzsaj Bhím buddhista közösség vezetőjét és egy harmadik társukat támadták meg. Derdák Tibor több helyen is arról nyilatkozott, hogy a támadás után egyikük látleletet vetetett fel.