A kormány még emészti a demográfiai csomagot

Vágólapra másolva!
A kormány még nem döntött, mi legyen benne a gyerekvállalást bátorítani hivatott demográfiai programban, két hét múlva újra előveszik a sok tízmilliárdos kérdést a Magyar Nemzet szerint.
Vágólapra másolva!

Bár már hetek óta kormányzati oldalon sem tagadják, valami nagyot akarnak domborítani a demográfiai programmal, és az előkészületekkel megbízott munkacsoport már leadta anyagát a kormánynak, a csomag összeállítása döcögősen megy.

A kormány legalább egyszer már tárgyalta a tervezetet, a két nappal ezelőtti kormányülésen azonban nem került terítékre. Legközelebb a július 24-i, két hét múlva sorra kerülő kormányülésen vehetik ismét elő, értesült a Magyar Nemzet. A lap azt írja, hogy arról tárgyalnak, a szakmai javaslatok közül milyen konkrét elemeket valósítanak meg a demográfiai programban.

Soltész Miklós államtitkár az újságnak korábban úgy nyilatkozott, hogy a szakmai és pénzügyi egyeztetések során több elemről tárgyaltak. A szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta: a végleges döntés során szóba kerülhet egyebek mellett a családi adókedvezmény kiszélesítésének, a rugalmas gyed bevezetésének lehetősége, illetőleg azon egyetemistáknak és főiskolásoknak a lakhatási támogatásáról is tárgyaltak korábban, akik összeházasodnak és gyermeket terveznek.

Az Origo írt először arról, hogy grandiózus, sok tízmilliárd forintot megkívánó programon dolgozik a kormányzat, amellyel a gyerekvállalást akarnák bátorítani. Egyszeri, nagy összegű, 300 ezer forintot megközelítő támogatás az első gyerek születése után, a gyed feltételeinek rugalmassá tétele, a szülő nők foglalkoztatásának támogatása - információink szerint ezekkel a lépésekkel ösztönözné a kormány a gyerekvállalást.