Kicsivel többet kapnak a tanárok szeptembertől

Vágólapra másolva!
Bár korábban azt jelentette be Balog Zoltán, hogy a pedagógusok szeptembertől a béremelés felét kapják meg, az emberi erőforrások minisztere most azt mondta, hogy ennél kicsivel többet, hatvan százalékot is oda tud adni a kormány. A teljes béremelést viszont csak 2017-ben kapják meg a tanárok.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán Tatabányán.

A miniszter június végén közölte, hogy elindul az életpályamodell, és szeptember 1-jétől a béremelés 50 százalékát kapják meg a pedagógusok, a másik felét pedig a következő évben. Balog Zoltán most arról beszélt, hogy több pénzt, az emelés hatvan százalékát kapják meg a tanárok szeptembertől.

A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés. Balog Zoltán hozzátette, az idei emelés mellett négy éven át "évenként minimum öt, de átlagosan tíz százalékkal" növekszik a pedagógusok bére minden év szeptember elsején. Ez azt jelenti, hogy a most szeptemberre ígért és törvényben rögzített béremelés teljes összegeét csak 2017-től kapják a pedagógusok.

1450-en járnak pórul

A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A rendszer igazságosabb lesz, mert csökkenti az önkormányzati többletjuttatások egyenlőtlenséget okozó szerepét - tette hozzá. Balog Zoltán az államkincstár egységes fizetési rendszerének adataiból konkrét, de névtelenné tett példákon mutatta be a tervezett intézkedések hatását, majd ismertette: 1450 olyan pedagógus van, aki nem, vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár "neveléstörténetinek" nevezte a tárcavezető által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd.

Szerinte a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória. Az államtitkár elmondta, a minősítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértő és a pedagógust képző intézmény képviselője.

Minden pedagógus négy minősítésen vehet részt, ebből kettő kötelező, kettőre pedig a pedagógus magától jelentkezhet - ismertette Hoffmann Rózsa.