Százmilliárdos szalagátvágásokat hoz a kampány

kampányidőszak, beruházás, orbán viktor, fidesz, illusztráció
Vágólapra másolva!
Csaknem százmilliárd forintnyi beruházás készül el jövőre a kampányidőszakban: történelmi belvárosok, fürdők, kastélyok újulnak meg, stadionok épülnek országszerte, jön a Magyarság Háza, sőt még talán a négyes metrót is átadják a választások előtt. És ha ez nem lenne elég, a csúcsra járatják majd az előző ciklusokhoz kötődő emberek pereit és a rezsicsökkentést is. 
Vágólapra másolva!

Megpróbáltuk összegyűjteni, várhatóan milyen friss eredményekkel, beruházásokkal és milyen napirenden tartott ügyekkel kampányolhat majd a kormány 2014-ben.

Nem kell sokat keresgélni a hírek között, hogy olyan beruházásokat találjunk, amelyek éppen 2014 tavaszára, a választásokra lesznek készen. Budapestre például valószínűleg rá sem ismerne a voksolások napján az, aki legutóbb mondjuk fél évvel azelőtt járt a fővárosban, és valószínűleg egy nap nem is lenne elég neki, hogy mindent megnézzen.

Sűrűsödnek a szalagátvágások Budapesten

Tavaszra ígéri a főváros a 4-es metró átadását, és bár Tarlós István főpolgármester vigyáz, hogy "utólag senki ne poénkodjon majd", nem lenne meglepő, ha a választásokig tényleg kész lenne az új szakasz. Összeget erre nem igazán lehet mondani, olyan régóta megy az építkezés, azt viszont tudjuk, hogy a Kossuth tér 30 milliárdból újul meg ugyanekkorra. Az ígéretek szerint a Kossuth tér és a képviselői irodaház közti terület is megújul, az Olimpia park és a Falk Miksa utca átalakulása 1,2 milliárd forintba kerül. A Ferenciek terére pedig 5 milliárdot költenek, hogy tavaszra pont készen legyen.

Épül a metró. Jövő év elején már látni majd az alagút végét Fotó: Hajdú D. András - Origo

A lágymányosi Tüskecsarnoknál is biztosra ment a kormány: a januárban megjelent közbeszerzési felhívás tavaszi építkezéskezdéssel számolt, és legfeljebb 365 napos határidőt adott az 5,9 milliárdos beruházásra. Az épületből 4000 fős egyetemi sportközpont lesz, uszoda is épül mellé. Kicsit drágább a maga 6,5 milliárdjával a Várkert Bazár megújítása, ahol számítógéppel vezérelt LED-fal, 300 férőhelyes mélygarázs és 900 négyzetméteres, többfunkciós rendezvényterem is lesz majd tavaszra.

Az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park 1500 fős koncertteremmel és a szociális-kulturális programoknak helyet adó Erzsébet Műhellyel bővül 2014 tavaszáig, a beruházás 1,7 milliárd forintba kerül. Majdnem egymilliárdból készül a Magyarság Háza a Várban, a Szentháromság téren, az MTI hírarchívuma szerint tavaly 145 millió forint támogatást kapott a projekt, egyben arra kérte a kormány a minisztert, hogy idénre 723 milliót adjon az építkezésnek. A kávézó és ajándékbolt már elkészült, a tervek szerint 2014 tavaszára megnyithat a látogatóközpont és az intézmény állandó kiállítása is. Ehhez képest csak aprópénz az a 210 millió, amit arra áldoz a főváros, hogy a békásmegyeri HÉV-állomás mellett 250 autós P+R parkolót építsen tavaszra. És ha már a közösségi közlekedésről van szó, a Bubi nevet kapott kerékpáros rendszer is éppen tavaszra, a választásokra áll fel egymilliárd forintból.

Ekkorra fejeződik be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus főépületének felújítása is. Ott pontos összeget nem lehet mondani, az egész projekt 25 milliárdba kerül. Ezt és a metrót nem számítva nagyjából 52 milliárd forintnyi beruházást avathatnak majd fel jövőre a választások előtt a fővárosban a politikusok.

Kastélyok, stadionok, várak és új belvárosok vidéken

Vidéken sem pihennek majd a munkások: tavaszra ígérik Debrecenben a kettes villamosvonalat és az új stadiont is. Előbbit 2009-ben 17,6 milliárdra taksálták, a projekt azonban leállt, majd a januári újraindításkor 8,6 milliárdos keretösszeggel számoltak. A húszezer férőhelyes stadion 12 milliárdba kerül.

A Nagyerdei Stadion építése Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szintén tavasszal adják át a felcsúti stadiont, a beruházás némileg kilóg a többi közül, ebben ugyanis nincsen sem állami, sem EU-s pénz, igaz, az úgynevezett tao-felajánlásokból - társasági adókedvezményért cserébe támogathatják a csapatsportokat a cégek - több mint kétmilliárdot kapott az alapítvány. Az arénát a Puskás Akadémia építteti, a hírek szerint több mint hárommilliárd lesz a végső összköltség.

Egerben az egész történelmi belváros ötmilliárdból újul meg tavaszra, Szekszárdon szintén a belvárosra költenek öt és fél milliárdot ugyaneddig - ebben benne van a régi vármegyeháza már elkészült, 850 milliós felújítása is. A diósgyőri várat és környezetét 2,5 milliárdból újítják fel májusig, Hódmezővásárhelyen 900 millióból rehabilitálnak egy egész városrészt a stadion mellett, Székesfehérváron pedig 350 millióból épül meg a Koronás Park, szintén tavaszra.

A mezőkövesdi Zsóry fürdő egymilliárdból szépül, a szalagokat itt is a választások előtt vághatják majd át. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedvenc sportja, a vadászat is saját múzeumot kap tavaszra, a hivatalosan Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum névre hallgató intézmény helyszíne a hatvani Grassalkovich-kastély lesz, amely bő 3 milliárdból újul meg addigra. A 2010-es iszapömlésben megrongálódott devecseri Esterházy-kastély parkja is negyedmilliárdból áll helyre májusig. Vidéken így bő 41 milliárdnyi fejlesztést vehetnek birtokba a választópolgárok a voksolások előtt. Az 52 milliárdos fővárosi beruházásokkal együtt a látványos választási szalagátvágásások 93 milliárd forint értékűek lesznek.

Ezeken kívül még több olyan fejlesztés is lezárul akkorra az Új Széchenyi-terv keretében, amelyek egyenként több mint 500 millió forintosak, mégsem különösebben látványosak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől megkeresésünkre megkapott lista szerint március 1. és május 25. között adják át például a kaposvári, a székesfehérvári, a gyulai, a veszprémi és a bajai kórház különböző nagy értékű beruházásait, építkezéseit, ekkorra lesz kész a mentésirányítás és a vérellátó központok fejlesztése, emellett országosan 8 helyszínen újulnak vagy épülnek meg hulladék- és szennyvízkezelési rendszerek.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. két nagy projektet fejez be 2014 márciusa és májusa között, tájékoztatta a szervezet az Origót. Egyrészt az Északi Duna Híd-Pilisvörösvár vasútvonalat fejlesztik. A 14 kilométeres vonalat 25 milliárdért korszerűsítik, P+R parkolók, aluljárók, felüljárók, új vágányok épülnek majd. Ez az esztergomi, összesen 44,5 milliárdos vonalfelújítás részeként készül. A másik nagy, éppen kampányidőszakra befejeződő projekt a Szombathely-Vát közti, 9,2 km hosszú gyorsforgalmi út építése. Ez 7 milliárd forintos beruházás.

A Kossuth tér egymaga elviszi a százmilliárd majdnem harmadát. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Perek, vizsgálatok és a rezsicsökkentés

És ha mindez nem lenne elég ahhoz, hogy a kampányidőszakot tematizálja, valószínűleg a jövő tavaszra pörög majd fel a Portik-Laborc ügy: Mile Lajos, az ügyet vizsgáló albizottság elnöke a héten nyilatkozta azt, hogy "alulról fölfelé" építik majd a meghallgatásokat, azaz ősszel a kis halakkal kezdik, és majd ezután jöhetnek a volt vezetők, politikusok, köztük Szilvásy György volt titokminiszter, Laborc Sándor volt NBH-főnök, vagy akár Gyurcsány Ferenc és Portik Tamás is. Szilvásy György duplán is kampánytéma lehet, a politikust épp most ítélték el első fokon egy olyan perben, amelynek a részletei a közvéleménynek nem nyilvánosak. Az ügyészség és a védelem is fellebbezett, vagyis jön a másodfok, közben a nemzetbiztonsági bizottság is napirenden tartja az ügyet, legutóbb a periratokba kértek betekintést a Debreceni Törvényszéktől.

Vélhetően kitart tavaszig a szolnoki törvényszéken folyó, a vádlottak szerint "politikailag motivált" Sukoró-per, valamint a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatos per is, amelyben október végéig egészítheti ki az ügyészség a bíróság által hiányosnak talált vádiratot. A kettő között Tátrai Miklós volt MNV-vezető és Császy Zsolt volt értékesítési igazgató a kapocs, ők mindkét ügyben vádlottak. Hamarosan újrakezdődik a Biszku-per is.

Tavasszal folytatódhat a korábban "atomfegyvernek" titulált rezsicsökkentés is, amelyről Orbán Viktor többször nyilatkozta, hogy az unió nyomására sem hagy fel vele a kormány. Bár nem tavaszra időzítik, de jövőre vezetik be várhatóan a demográfiai csomagot is. (Arról, hogy a kormányzat összesen 800 milliárdnyi ígéretet vállalt a következő évekre, itt olvashat bővebben.)