Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség úgy módosította a szabályzatát, hogy az azonos nemű pároknak és gyerekeiknek is járjon a családi jegy. Korábban csak a férfi-nő pároknak biztosították a kedvezményt a focimeccsekre, de az Egyenlő Bánásmód Hatóság közbelépésére változtattak a szabályon. A KDNP rögtön megdöbbent.
Vágólapra másolva!

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság közbelépésére volt szükség, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség módosítsa a 2012 augusztusában elfogadott szabályzatát, amely kizárta az azonos nemű párokat és gyermekeiket a kedvezményes családi jegyre jogosultak köréből - közölte a Háttér Társaság a Melegekért.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2012 augusztusában fogadta el azt a határozatát, amely "családi szektor" néven külön területet biztosít a 3-5 fős családok részére. A határozat szerint a szektorba "a felnőtt férfi jegye teljes árú, női kísérője jegye térítésmentes, a gyermek jegye (maximum 3 gyermek) negyedáron" adható. A Háttér Társaság a Melegekért ezután levélben kereste meg a szövetséget, kérve a szabályzat módosítását. Az MLSZ azonban a kérést az alaptörvény házasságfogalmára hivatkozva elutasította. Ezután fordult a Háttér Társaság az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.

Az eljárás megindulását követően az MLSZ változtatott korábbi álláspontján, és 2013 februárjában módosította a vonatkozó szabályzatát. Az új szabály alapján immár két nagykorú állampolgár és gyermekeik számára biztosítja a családi kedvezményt. Az EBH előtt zajló eljárás végül egyezségkötéssel zárult, hiszen a kifogásolt rendelkezést az MLSZ saját maga megváltoztatta.

A KDNP máris megdöbbent

A Kereszténydemokrata Néppárt közleményt adott ki délután az ügyről. A KDNP azt írta, üdvözli, hogy a profi labdarúgás "egyre szélesebb rétegek érdeklődésére tart számot Magyarországon", ugyanakkor "mély megdöbbenéssel vette tudomásul" az egyezséget. A kisebbik kormánypárt szerint nem az aggasztó, hogy többen juthatnak el olcsóbban a focilelátókra, hanem azt az irányvonalat kérdőjelezik meg, amely a hagyományos és természetes (férfi-nő) családmodellt próbálja kiszélesíteni.

"Számunkra a család alapja a házasság és a gyermek, s ezt a magyar társadalom túlnyomó többsége helyesnek tartja és támogatja" - írta a KDNP, amely szerint a különféle kulturális vagy sporttámogatások ennek szellemében jönnek létre.