Utazhatnak a szülők, ha iskolakezdési utalvánnyal akarnak fizetni

Vágólapra másolva!
Megyénként csak egy postán tehetik meg. Van, akinek emiatt több száz kilométert kell majd utaznia.
Vágólapra másolva!

Megyénként összesen egyetlen postán lehet iskolakezdési utalvánnyal fizetni a tankönyvekért Magyarországon - írja a Pénzcentrum.hu a Könyvtárellátó legfrissebb tájékoztatására hivatkozva. Sok családnak emiatt több száz kilométert kell majd utaznia, természetesen a saját költségén.

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) több cafeteriaszolgáltatóval is megállapodást kötött. A minden iskolás gyerek nevére kipostázott díjbekérőt 2013. augusztus 1-jétől a kijelölt postahivatalokban, valamint a KELLO-pontokon Iskolai Erzsébet-utalvánnyal, Sodexo Iskolakezdési utalvánnyal, Posta Paletta Iskola utalvánnyal, Edenred Ticket Service beiskolázási utalvánnyal, illetve Puebla beiskolázási utalvánnyal is ki lehet majd egyenlíteni. A KELLO-pontokon pedig az OTP Cafeteria kártyát is elfogadják majd. A befizetési határidő július 31-ről augusztus 15-re módosult.

Bár a KELLO közleménye szerint rengeteg családnak jelent majd könnyebbséget, hogy országszerte összesen 27 ponton fogadják majd el az iskolakezdési utalványt, ugyanakkor sokak számára ez a lehetőség inkább csak újabb költségtételt jelent - írja a Pénzcentrum.hu. Magyarország egyik legkeletebbi csücskéből, a szabolcsi Tiszabecsről például közel 100 kilométert kell utaznia oda, százat vissza annak a családnak, aki iskolakezdési utalvánnyal szeretné fedezni gyermeke tankönyveit. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanis a legközelebbi posta, amely elfogadja az iskolakezdési utalványokat Nyíregyházán van. Egy, a Pénzcentrum.hu által megkérdezett, neve elhallgatását kérő korábbi tankönyves vállalkozó szerint pedig épp az egyszerűsítés és a fejlesztés lett volna az eredeti cél. Mint fogalmazott: "A tankönyvterjesztés államosításának éppen az volt az egyik apropója, hogy a költségek csökkentése mellett javuljon a szolgáltatás minősége is."