A Klik átnevezte az iskolákat

Vágólapra másolva!
Az intézmények csak most értesülnek a január elseje óta hatályos változásokról.
Vágólapra másolva!

Átnevezte szinte az összes iskolát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - írja a Délmagyar.hu. Erről előzetesen ki kellett volna kérnie az önkormányzatok és különböző testületek véleményét. Mivel azonban az év végén nyilvánossá tett intézkedés január elseje óta hatályos, utólag kérik be hozzá a véleményeket.

A "Szegedi" jelző került 19 iskola neve elé a csongrádi megyeszékhelyen. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a fenntartásába került iskolák jelentős részét átnevezte az egész országban. A névváltoztatás meglehetősen furcsa módon zajlott a Délmagyar.hu szerint: június 3-án jelent meg az erről szóló hivatalos értesítés, amely mellesleg március 29-i keltezésű, és január elsejére visszautaló hatályú. Vagyis az iskolákat a tanév végén értesítették arról, hogy öt hónapja más a nevük.

A lap szerint valószínűleg praktikus okok miatt látták el településnév-jelzőkkel az iskolákat. Azok ugyanis egyetlen központi irányító szerv alá tartoznak január óta, Budapestről nézve pedig meglehetősen kaotikus lehetett akár több tucat ugyanolyan nevű iskolát koordinálni. Vélhetően ezért nem kapott új nevet például a rókusvárosi vagy a tarjáni iskola - ezek megfelelően azonosíthatók voltak. Ugyanakkor például a Béke Utcai Általános Iskola is Szegedi Béke Utcai Általános Iskola lett, miközben az országban nincs még egy ilyen nevű oktatási intézmény.

Néhol kifejezetten értelmetlennek tűnik a változtatás - jegyzi meg a lap. A Szeged Városi Kollégium például Szegedi Városi Kollégium lett, egyetlen betű miatt kell tehát pecsétet és vélhetően címtáblát is cseréltetni.

Az iskolákban vegyes fogadtatásra lelt a névváltoztatás. A lap úgy tudja, van, ahol tiltakozni fognak, és visszakérik az eredeti nevet. A tanév végén nem tehettek mást, miután megkapták a hivatalos értesítést, nekik kellett véleményeztetniük az önkormányzatnál a névváltoztatást. A jogszabály szerint előírt nevelőtestületi, diák-önkormányzati és iskolaszéki véleményt pedig - bár ezeket is a névváltoztatás előtt kellett volna beszerezni - kénytelenek utólag csatolni.