A minisztériumok védik a dolgozóikat a bankadó ellen

Vágólapra másolva!
A többi állami alkalmazotthoz képest kitüntetett figyelmet kapnak, ha a bankszámlavezetésből származó pluszkiadások kompenzálásáról van szó. A pedagógusoknak viszont például perelniük kell, ha hozzá akarnak jutni a költségtérítésükhöz.
Vágólapra másolva!

Több minisztérium is bőkezűen osztogatja a dolgozóinak a folyószámla-költségtérítést – írja a Blikk. A bankadók és a növekvő tranzakciós adó miatt az alkalmazottaknak egyre többe kerül a számlavezetés, a készpénzfelvétel és a kártyás vásárlás. Ennek ellenére gyakran hiába írja elő a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, hogy nem okozhat plusz anyagi terhet a munkavállalónak az, ha egy összegben hozzá akar jutni a béréhez.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivője a múlt héten bíróságon perelt, hogy munkáltatója három évre visszamenőleg évi 5462 forint költségtérítést fizessen meg neki. További 150 ezer tanár és óvónő reménykedik abban, hogy a jövőben sikerrel perelhet a jogos jussáért – emlékeztet a Blikk.

A lap szerint ezzel szemben a minisztériumoknál kevésbé várható, hogy az elégedetlen alkalmazottak pereket indítsanak. A Blikknek válaszoló minisztériumok ugyanis nemcsak rendszeresen kifizetik a térítést az alkalmazottaknak, hanem a többségük nem is aprózza el az összeget. Legjobban az agrártárcánál járnak a munkavállalók, ott bruttó 50 ezer forint a térítés, ez több mint kilencszer annyi, mint amennyit a pécsi tanárnőnek a Kúria megítélt. De nem kell szégyenkezni a Miniszterelnökségen és a gazdasági tárcánál sem, ahol évi 30 ezer forint üti egy-egy dolgozó markát.

Az engedélyezett létszámot nézve a minisztériumok közel évi 90 milliót költenek a folyószámla-költségtérítésre. Ám ez az összeg akár a 100 milliót is meghaladhatja, mert a mintegy 600 főt foglalkoztató fejlesztési minisztérium, illetve a félezer alkalmazottal magáénak tudó honvédelmi tárca nem válaszolt a lapnak a térítés mértékét firtató kérdésére.

„Pontos adatok nincsenek arról, hogy hány közalkalmazott kapja meg a bankszámla-költségtérítést, illetve mely intézményeknél hányan kérik hiába” – mondta a Blikknek Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. „Az azonban biztos, hogy az egyes tárcáknál folyósított évi több tízezres juttatás lényegesen nagyobb, mint amit a közszféra dolgozói átlagosan kapnak munkaadójuktól, így közvetve az államtól”.