Augusztusban kezdődik az Olimpia park felújítása

Vágólapra másolva!
Egyelőre csak a látványterv egy részlete nyilvános. A kiemelt beruházásnak nyilvánított V. kerületi projektre 1,8 milliárd forintot költenek majd.
Vágólapra másolva!

Augusztusban elkezdődik az Olimpia park és a környező kisebb utcák felújítása. A beruházásról azonban nem sokat lehet tudni, az önkormányzat ugyanis mindössze látványtervrészletet hozott nyilvánosságra - írja a Város szíve blog. Az Észak-Lipótváros megújulása nevet viselő projektet a kormány kiemelt beruházásnak minősítette, ez is EU-s forrásból fog megvalósulni. A blog felidézi, hogy várhatóan 1.8 milliárd forintot költhetnek el a projektre úgy, hogy a szerződéskötéskor nem kell a közbeszerzési törvény eljárási szabályait alkalmazni, mert az önkormányzat szerint nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű ügy, nem kell a közbeszerzési törvény eljárási szabályait alkalmazni a szerződéskötésekkor.

Sem egy látványterv, sem egy szöveges, esetleg térképes összefoglaló nem található a tervezett változtatásokról az V. kerületi önkormányzat honlapján. Csak a kerületi lapban megjelentetett apró képecskét nagyítóval böngészve derül ki, hogy az Olimpia parkban kerítéssel körülvett játszótér, sportpálya és pihenőpadok lesznek. Változni fog az olimpiai bajnokok nevét felsoroló emlékhely is.

A környező utcák felújításával 2014 márciusáig akarnak végezni, akkor új forgalmi rend is életbe lép majd, aminek a környék forgalomcsillapítása lesz a központi eleme - írja a Város szíve blog. A Honvéd utcát lezárják az átmenő forgalom elől, és ugyanezt akarják elérni a Balassi Bálint utcában is. Az önkormányzati elképzelések szerint a Balaton utca kétirányú maradna a Falk Miksa utca és a Balaton utca között, a Markó utcán viszont megfordulna a közlekedési irány.

A belvárosi projekt az Olimpia Park, a Széchenyi rakpart, a Balassi Bálint utca, a Falk Miksa utca, a Markó utca, a Stollár Béla utca, a Balaton utca, a Nagy Ignác utca, a Bihari János utca és a Bajcsy-Zsilinszky út érintett szakasza által határolt területre vonatkozik.

Rogán Antal (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere tavaly októberben jelentette be, hogy a Kossuth tér rekonstrukciójával egy időben az önkormányzat önerőből megújítja az Olimpia Parkot.

Akkori tájékoztatása szerint a közterületet bekerítik, és parkőr vigyáz majd a rendre. A park némileg nagyobb lesz a mostaninál, tematikája az olimpia marad. A polgármester akkor azt is elmondta, hogy belekezdenek a környék megújításába is, az ottani utcák 2014-re kaphatnak új arculatot.