Visszakövetelik a bankszámlatérítést a szakszervezetek

Vágólapra másolva!
A folyószámlaköltségek térítésének megszüntetése törvénytelen a közszolgálati dolgozókat képviselő szakszervezetek szerint. A hatályos törvény végrehajtását követelik a kormánytól.
Vágólapra másolva!

Törvénytelen és méltánytalan a kormány döntése, amely szerint megszüntetik a minisztériumokban és háttérintézményeikben dolgozók folyószámla-költségtérítését - közölte pénteken több közszolgálati szakszervezet.

A kormány szerdán döntött úgy, hogy sem a miniszterelnökségen, sem a minisztériumokban dolgozók nem kapnak többé kompenzációt a folyószámlaköltségeikre. Korábban a Napi Gazdaság írta meg, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában a miniszter és több államtitkár is megkapta a pénzt, amivel például a tranzakciós adó hatásait kompenzálták.

A szakszervezetek mostani közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy a közszolgálati illetmények 2008 óta változatlanok, ezért a reálkeresetek akár 40 százalékkal is csökkentek, ami "egyre szélesebb munkavállalói kört taszít a létminimum alá". Felszólították a kormányt, hogy teljesítse a törvény előírását, legyen általános az illetmények átutalással történő fizetésének bevezetésekor alkalmazott eljárás.

Hozzátették, hogy a szakszervezetek "megteszik a szükséges lépéseket" a törvény végrehajtása érdekében. A Kúria július 16-án nyilvánosságra hozott, jogerős ítéletében egy pécsi pedagógusnak visszamenőleg megítélte a folyószámlával kapcsolatos költségtérítést - emlékeztet a közlemény.