Vágólapra másolva!
A fővárosi fürdőkbe kedvezményesen járó külügyeseknek van a legjobb dolguk a minisztériumi alkalmazottak közül, és nem is csak az olcsóbb Gellért- vagy Széchenyi-belépő miatt. A Vidékfejlesztési Minisztériumban és az Emmiben ruhapénzen kívül nem jár más, a Belügyminisztérium odafigyel a fogsorokra is, a Miniszterelnökség spórolni kezdett. Feltérképeztük a tárcák béren felüli juttatásait, kedvezményeit.
Vágólapra másolva!

Szemüveg, havi hazavonatozás a családhoz, temetés, gyermekszületés, fogorvos, lakásfelújítás. Sok más mellett ezeket is a szokásosnál olcsóbban úszhatják meg azok, akik minisztériumban dolgoznak.

Hiába törölték el ugyanis a napokban a munkavállalóknak járó bankszámla-költségtérítést, a különböző béren felüli kedvezmények, juttatások, támogatások több százezer forintos, vagy akár milliós segítséget is jelenthetnek évente vagy alkalmanként néhány minisztérium munkatársainak. Mindez a tárcáknak elküldött kérdésünkre érkezett válaszokból derült ki. (A Nemzetgazdasági Minisztérium cikkünk elkészültéig nem reagált a múlt héten írt levelünkre.)

Ami SZÉP, az szép

Az egyetlen közös pont, hogy kivétel nélkül mindegyik minisztériumnál jár a munkatársaknak az évi bruttó 200 ezer forintos cafeteria, melyből a jogszabályok szerint - a versenyszférához hasonlóan - bérletet, SZÉP-kártyát, Erzsébet-utalványt, nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást, illetve iskolakezdési támogatást, sport-, kultúrautalványt választhatnak tetszés szerint.

A legrosszabbul talán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) alkalmazottai járnak, ők a cafeterián felül évi 140, illetve 150 ezer forintos ruházati hozzájárulást kapnak - számla ellenében -, de ezen túlmenően semmi másra nem jogosultak. Ráadásul a VM-nél közlésük szerint az idén még nem fizettek ruházati költségtérítést.

A belügyi dolgozók fogsorára odafigyel az állam Forrás: AFP/Frank May

Több tárca ennél jobban beszáll munkatársai költségeibe: a bérlet vagy menetjegy 86 százalékát megtérítik, illetve kilométerenként 9 forintot adnak a munkahelyre, illetve onnan hazaautózásra a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál (KIM), a Belügyminisztériumnál (BM), a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM). A Külügyminisztérium erre is rátesz egy lapáttal: 100 százalékot térít a jegyekből és a bérletekből. A HM, az NFM és a KIM dolgozói pedig évi 12 alkalommal féláron ülhetnek belföldön vonatra vagy Volán-buszra.

Szemüveget a dolgozónak!

A képernyők előtt dolgozók szemüvegvásárlásába a BM, a KIM, az NFM és a külügy segít be. A BM nem közölt konkrét összeget, az NFM a legbőkezűbb, kétévente 50 ezret ad. A KIM a lencsébe 15 ezret, a keretbe 5 ezret ad bele a dolgozóinak kétévente, a külügy pedig a köztisztviselői illetményalap felével (ez ma 19 325 forint) járul hozzá a cseréhez.

A külügynél egyébként is jó dolgozni: a mobilszámlába is besegít "jelentős hivatali érdek, hivatali feladat ellátása" esetén a tárca, ennek összege legkevesebb évi 1667 forint. Szintén csak az itt dolgozók járhatnak kedvezményesen a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőibe, sőt aki iskolarendszerű oktatásban képzi magát, például második diplomát akar szerezni, annak a tandíjának a felét, "különösen indokolt esetben" az egészet kifizeti a tárca. Ennek egyetlen korlátja van: legfeljebb szemeszterenként a köztisztviselői illetményalap kétszerese, 77 300 forint jár erre. Tanulmányi szerződésre még az NFM-nél van lehetőség, összeghatárt nem közölt a tárca.

Nem csak Navracsics Tibor tárcájánál kaphatnak Erzsébet utalványt a dolgozók Forrás: MTI/Beliczay László

A HM a főosztályvezetőknek 7000 forinttal, osztályvezetőknek kétezerrel, más dolgozóknak ezer forinttal segít be a mobilszámlába, az NFM a főosztályvezetőinek ötezer, ügyintézőinek 1990 forintal járul hozzá a telefonköltséghez, a dolgozók fogsorára viszont csak a BM figyel oda: ez az egyetlen minisztérium, amelyik a fogorvosnál hagyott pénz háromnegyedét, évente legfeljebb 57 975 forintot megtérít számla ellenében.

Alanyi jogok

Ezeken a mindenkinek járó juttatásokon kívül a támogatások másik nagy csoportja a több tárcánál belső szabályzatok vagy bizottsági döntések alapján adható segélyek. Ezeknek van vissza nem fizetendő és visszafizetendő fajtája. Előbbi kategóriába tartozik jellemzően a lakásbérleti támogatás, a gyermekszületési támogatás, a szociális támogatás és a temetési segély (a részletekről lásd a táblázatot). Érdekesség, hogy a BM a szociális jellegű segélyeket is alanyi jogon járónak tekinti a feltételek teljesülése esetén, de nem közölte a feltételek és a támogatások részleteit.

Vissza nem fizetendő, elbírálás alapján adható juttatások

Lakásbérleti támogatás:

KIM: fél éven át legfeljebb havi 30 ezer
Külügy: egy éven át legfeljebb a minimálbér fele
HM: havonta legfeljebb 59 521 forint.
BM: jár, de nem közölt adatot
NFM: a bérleti díj fele, legfeljebb az illetményalap (33 650) négyötöde
Gyermekszületési támogatás
KIM: gyermekenként 77 300
Külügy: gyermekenként a minimálbér négyszerese
HM: gyermekenként 77 300

Szociális támogatás
KIM: legfeljebb 150 ezer
Külügy: eseti: minimálbér 4-10-szerese. Rendszeres: fél éven át havonta legfeljebb a minimálbér
HM: legfeljebb 38 650, rendkívüli esetben 115 950 forint. Nevelési segély ezenfelül évi gyermekenként 23 190

Temetési segély
KIM: legfeljebb bruttó 105 ezer
Külügy: legfeljebb a minimálbér négyszerese

A másik típusú, visszafizetendő támogatások nagy előnye, hogy kamatmentesek. Ilyen címen családalapítási támogatás, lakáscélú kölcsön kérhető néhány tárcánál.

Visszafizetendő támogatások

Családalapítási támogatás
KIM: 800 ezer forint
HM: minimálbér ötszöröse, 4 éves visszafizetési határidővel
Átmeneti családi támogatás
KIM: 800 ezer
Lakáscélú munkáltatói kölcsön
KIM: 1,4 millió építésre és vételre, 1,2 millió bővítésre, 1 millió korszerűsítésre
HM: 2,7-4,2 millió építésre, vásárlásra, 25 év alatt visszafizetendő
BM: jár, de nem közölt adatokat
Külügy: vásárlásra hosszú lejárattal 2,5 millió, államtitkári egyedi engedéllyel, kiemelt fontosságú munkakört betöltőnél legfeljebb 5 millió. Korszerűsítésre rövid lejárattal 600 ezer forint.
NFM: jár, de nem közölt összeget. "A kölcsön visszatérítései fedezik a következő kölcsönöket, így a rendelkezésre álló szűk keret abszolút értelemben állandó."
Illetményelőleg:
HM: A minimálbér ötszöröse 6 hónapos visszafizetéssel vagy az illetmény másfélszerese 12 hónapos visszafizetéssel.

A Miniszterelnökségen dolgozók is kapják a cafeteriát, és "ha a feltételek fennállnak", akkor a munkába járás költségeit is térítik, de ez "nem jár mindenkinek automatikusan, és pontos összeg sem adható, mert az jogosultanként változik". Itt is megvan az évi 12 alkalmas félárú vonatozás és távolsági buszozás. Eddig volt, de már felfüggesztették a szemüveg-támogatást, ez a KIM-hez hasonlóan 15 plusz 5 ezer forint volt. Visszafogta a szociális juttatásokat is az ME, válaszuk szerint a jogszabály "lehetőséget biztosít a mindenkori költségvetési lehetőségek függvényében és az utasításban foglalt feltételek fennállása esetén szociális juttatások nyújtására", azonban "szociális juttatás megítélésére 2012. december 4. óta nem került sor".

Helyőrségi szállás

A BM-ben és a HM-ben dolgozók ezeken kívül tárgyjutalmakat, a HM-esek a tárca üdülőiben kedvezményes üdülési lehetőséget, helyőrségi szállásokon olcsó, havi 5-6 ezer forintos szállást, a BM-esek pedig jubileumi jutalmakat, alkalmazási jutalmakat is kapnak, de erről nem közöltek részleteket a tárcák. A kormányzat ezenkívül a tisztviselők üdülésébe és a gyermekek óvodai, bölcsődei ellátásába is besegít, erről ebben a cikkben olvashat részletesebben.