233 ezer határon túlinak már most dolga van a választással

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Iroda elkezdte kipostázni a határon túlra azokat az űrlapokat, amelyeken a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok jelentkezhetnek a jövő évi választásokra. Eddig 233 ezer határon túli magyart értesítettek.
Vágólapra másolva!

233 ezer 406 regisztrációs levelet postáztak azoknak a határon túliaknak, akik ugyan magyar állapolgárok, de nincs állandó magyarországi lakcímük - jelentette be szerdai sajtótájkoztatóján Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Ez a július 15-i állapot, de azóta is folyamatosan küldik ki a leveleket, ahogy az állampolgárok leteszik az esküjüket. A határon túl élő, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok a 2014-es választásokon csak az országos listára szavazhatnak majd, egyéni jelöltekre nem.

Az iroda vezetője bemutatta, hogy a levélben a címzettek egy olyan űrlapot találnak, amelyen meg kell adniuk a személyes adataikat, illetve azt a címet, ahová majd a szavazólapot kérik. Pálffy Ilona arra kérte a regisztrálókat, hogy "jó magyar szokásnak szerint, lehetőleg ne az utolsó pillanatra hagyják a nyomtatványok visszajuttatását". A regisztrációs űrlapot postán juttathatják vissza a választópolgárok a Nemzeti Választási Irodának, amely 10 évig regisztrálja az állampolgárokat.

Azokba az országokba, ahol nem engedélyezett a kettős állampolgárság, például Ukrajna vagy Szlovákia, nem küldtek levelet. Ők majd interneten tudnak regisztrálni november elsejétől vagy személyesen szerezhetik be a regisztrációs űrlapot a külképviseleteken vagy Magyarországon a kijelölt pontokon.

Pálffy Ilona elmondta, hogy sokkal egyszerűbb lesz az online regisztráció mint a papíralapú, "mert a program rögtön jelezni fogja, ha egy adat nem stimmel". A NVI elnoke hozzátette, hogy a regisztráltak számát naponta frissítve, országra lebontva folyamatosan közzéteszik az Iroda honlapján.

Nem lehet a postaládák mellé őrt állítani

A regisztrált és így a választói névjegyzékben szereplő határon túl élő magyaroknak szavazási levélcsomagot küldenek majd arra a címre, amelyet a regisztráció során megadtak, de a csomag például személyesen is átvehető lesz, ha azt a választópolgár kéri. A szavazási levélcsomagban egy nagyobb és egy kisebb boriték lesz. A nagyobb borítékba kerül majd a választópolgárt azonosító lap, és a kisebb boríték, amely magát a névtelen szavazatot tartalmazza majd.

A kitöltött és lezárt szavazási levélcsomagot fel lehet majd adni postán a Nemzeti Választási Irodának, de el lehet juttatni a külképviseletekre, valamint a 106 magyarországi választási körzet bármelyikébe is. Az összegyűjtött szavazási levélcsomagokat a Nemzeti Választási Iroda munkatársai, valamint a pártok megfigyelői a szavazási levélcsomagokban szereplő adatokat összevetik a regisztráció során megadott adatokkal, ha pedig ez stimmel, akkor a névtelen szavazatokat tartalmazó borítékokat bedobják egy urnába, amelyben a határon túli szavazatokat gyűjtik majd.

Nagy vitát váltott ki a NVI elnökének múltheti nyilatkozata. Pálffy Ilona azt mondta, hogy szerint a szavazási levélcsomagokat bárki elviheti a külképviseletekre vagy a magyarországi választási körzetekbe. A törvény ezt nem zárja ki, és Pálffy Ilona szerint nincs olyan választási rendszer, amely százszázalékosan kiszűrné a csalásokat. "Eddig is volt láncszavazás például, amelyet lehetetlen megakadályozni" - mondta az elnök, aki szerint "a levélben szavazásnál sem lehet minden ember vagy postaláda mellé őrt állítani". Pálffy Ilona elismerte, hogy a levélben szavazásnak megvannak a maga kockázatai, de szerinte a világ legtöbb részén is ezen a módon oldják meg az anyaország határain túl élő állampolgárok szavazását.

Pálffy Ilona becslése szerint a választás éjszakáján össze tudják majd előzetesen számolni, mert a törvény lehetőséget ad arra, hogy öt nappal a választás időpontja előtt elkezdjék feldolgozni a választási levélcsomagok adatait. Véglegesnek mondható előzetes eredményre a választási iroda elnök a szavazást követő hatodik napon számít, mert a külképviseleteken történő szavazás voksai (Itt szavaznak például azok, akik éppen nyaralnak vagy külföldön dolgoznak, de van magyar lakcímük) négy nap múlva érnek Magyarországra.