Lefújhatják az ozorai fesztivált

Vágólapra másolva!
A rendőrég jelezte az ozorai fesztivál szervezőinek, hogy ellenzi a rendezvény megtartását, a helyi jegyző pedig erre hivatkozva egyelőre nem adta ki az engedélyt.
Vágólapra másolva!

A hatósági engedély megtagadása váratlanul érte a szervező csapatot, mert egy korábbi szemlén még nem volt jele annak, hogy bármilyen problémája lenne a rendőrségnek.

Az ozorai fesztiválon minden évben több tízezren vesznek részt, köztük sok külföldi, ezért a szervezőket nagyon nehéz helyzetbe hozza, hogy le kell mondani a rendezvényt.

Az Index szerint péntek délután már 500-1000 jegytulajdonos várakozott a kapuk előtt, holnapra a helyszínre várják a katasztrófavédelem munkatársait is, mert nem tudják, hogy mit kezdjenek a csalódott tömeggel.

A rendőrség Fejér-megyei illetékese az Origo megkeresésére csak annyit mondott, hogy közigazgatási eljárásról van szó, vagyis nem a rendőrök tagadták meg az engedélyt a fesztiváltól.

A jegyző viszont az Indexnek azt mondta, folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat, de minden bizonnyal azért beszélnek a szervezők arról, hogy nem engedélyezik a fesztivált, mivel ők már látták a rendőrségi végzést, amiből kiderül, hogy a rendőrség nem támogatja az engedély megadását.

A jegyző döntése ellen fellebbezhetnek a szervezők, de hogy a közigazgatási eljárás pár nap alatt lefut-e, azt nem tudja. A fesztivál első hivatalos napja kedden lesz, a területre addig be lehet engedni a résztvevőket, függetlenül attól, hogy megtartják-e a rendezvényt.

Tavaly négy kábítószer-kereskedőt és 39 fogyasztót állított elő a rendőrség a fesztiválon. A nagyszabású akcióban 448 rendőr és NAV-os vett részt, akik többek között marihuánát, hasist és kokaint foglaltak le.

Az országos kapitány akkor felmentette a sárbogárdi kapitányt, és belső vizsgálatot is indított a Fejér megyei kapitányságon.

Az akció a Nemzeti Védelmi Szolgálat több hónapos operatív felderítésének az eredménye volt, amelynek során összesen 304 személy ellen intézkedtek. Egy fővel szemben alkalmaztak testi kényszert, őt a székesfehérvári kórház pszichiátriájára szállították, mert kábítószeres befolyásoltság alatt állt.

A fesztiválon a rendőrség és a NAV munkatársai összesen 2,5 kilogramm marihuanát, 25 csomag meszkalint, 40 darab extasy tablettát, 50 gramm hasisgyantát, 5 gramm kokaint és további jelentős mennyiségű, jelenleg még nem azonosított kábítószergyanús anyagot, valamint kábítószer adagolásához, terjesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket foglaltak le.

"Vége az illegális drogpartiknak" - jelentette ki még tavaly Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, majd hozzátette, hogy a fesztivált nem zárták be, ebben ugyanis a helyi jegyző az illetékes.