Ezért utaztunk 16 órát?

Vágólapra másolva!
Teljes a nyugalom Ozorán, a gyülekező fesztiválozók nagy része nem is tud arról, hogy lefújhatják a fesztivált, amelyért sokan ezer kilométert autóztak. Mindenki úgy készül, hogy kedden elindul a buli, vagy ha mégsem, akkor megcsinálják a sajátjukat.
Vágólapra másolva!

Képzelje el, hogy végre elindul a régóta várt nyaralására, mondjuk az olasz tengerpartra. Már egy éve tervezi az utat, kivette a szabadságát. Barátaival kocsiba pattan, és 16 óra vezetés után megpillantja a távolban a tengert. Már majdnem eljutott az előre kifizetett szállásához, de egyszer csak megállítják, és azt mondják, nem mehet tovább, egy friss hatósági döntés miatt nem mehet le a tengerhez, és a szállását sem veheti igénybe.

Érekznek az első fesztiválozók. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Könnyen lehet, hogy hasonló sors vár arra a több ezer külföldire, akik az Ozora Fesztiválon tervezték eltölteni szabadságukat, ugyanis a rendőrség ellenzi a rendezvény megtartását, a falu jegyzője pedig ezért nem adta ki az engedélyt. A kedden kezdődő fesztiválra már szombatig is több százan érkeztek Nyugat-Európából, de a bizonytalanság ellenére senki sem aggódott nagyon, a legtöbb megkérdezett nem is hallott arról, hogy kétséges lenne a rendezés, annak ellenére, hogy a szervezők szerint szórólapokon tájékoztatják őket.

Szombat délben mindenesetre elkezdték beengedni a fesztiválozókat a tábor területére. Szinte csak külföldiek voltak, és túl sok ijedség tényleg senkin sem látszott, egyesek inkább elmerültek a kannás boraikban, a spanglikban és a világbékéről szőtt monológoban. Vagy éppen a kapitalizmust ostorozva lejmolták a belépőre a kapitalizmusban megtermelt pénzt. Ha valami nem jellemezte a hangulatot, az a feszültség. Az a gyanúnk támadt, hogy ennek a hiánya erős korrelációban állhat az egy négyzetméterre jutó rasztatincsek, testékszerek és önmegvalósító tetoválások számával.

Európai Parlamentet Ozorára!

„Nem igazán tudnak velünk mint csinálni. Tizenötezren vagyunk, és jóval több az energiánk. Ha betiltják a zenét, itt maradunk beszélgetni, mert Ozorán az a lényeg, hogy ismerjük meg egymás gondolatait. Itt mindenki boldog. Az Európai Parlamentet is Ozorára kellene hozni, mert boldog emberek vannak itt, nagyon szeretjük az ittenieket” – mesélte két Buddha-reinkarnáció, akik történetesen több mint egy évtizede Németországban élő tibetiek. Tíz éve járnak a fesztiválra, és túl sok ránc nem jelent meg az arcukon, amikor a bizonytalan helyzetről hallottak, inkább a gulyásszeretetükkel és a kólásüvegből fogyasztott falusi borukkal büszkélkedtek.

Mindenki nyugodt. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

„Az egyik magyar ismerősöm írta ma, hogy kétséges a rendezés. Hollandiában egy évvel korábban tudtuk volna, ha elmarad valami, szégyennek tartanánk, ha most fújnák le a fesztivált. Ezért utaztunk 16 órát? Most a magyar hatóságok azt szeretnék, hogy menjünk el egy másik magyar helyszínre nyaralni?” – vetette fel öt fiatal holland. „Ha elmarad a parti, akkor megcsináljuk a magunkét, van saját zeneszettünk” – tették hozzá.

„A drogok miatt lehet, de nem is értjük ezt a felhajtást, minden fesztiválon drogoznak, és tavaly sem lett senkinek baja. Úgy szeretnénk használni a saját testünket, ahogy szeretnénk, ezt ne egy hatóság szabja meg nekünk. Csak bulizni szeretnénk, nem ártunk senkinek” – magyarázták. Drogot nem hoztak magukkal, de mint mondják, mindig megtalálják, hol kell keresni, bár a készültség miatt picit azért félnek a zsaruktól.

Készül a fő tánctér. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

„Ez lenne az év egyik csúcspontja a számunkra. Ez az első alkalom, hogy jöttünk, az Ozoráról látott videók miatt nagyon kíváncsiak lettünk a fesztiválra” – említette három német fiatal percekkel az után, hogy megérkeztek, 1200 kilométer autózás után. „Ha elmaradna, biztos nem fordulnánk vissza, elmennénk valahova nyaralni, például a Balatonhoz” – vázolták a rögtönzött alternatívát.

Az árusok is szívhatnak

Míg a fesztiválozók a nyaralásra félretett pénzüket bukhatják, a fesztiválra települt árusokat is komolyan érintheti a fesztivál törlése. A legtöbben külföldről érkeztek, az egyik szervező szerint Chiléből is jöttek, és ők is a hírekből értesültek a problémáról. „Nagyot bukunk, ha elmarad a fesztivál, hülye a jegyző, ha nem engedi megtartani” – mondta egy holland férfi, aki sült halat árulna. Az árusok is úgy készülnek, hogy lesz fesztivál, és a közel 40 fokos meleg ellenére készítik a standjaikat.

Buli mindenképpen lesz. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A szervezőket senki nem tartotta felelősnek. Egyikük, Tóth András azt mondta, május 6-án folyamodtak kérelemért, és szerinte normális, hogy úgy árulták a jegyeket, hogy nem kapták még meg az engedélyt, ugyanis hónapokkal előbb szokás leadni a kérelmet.

A fesztiváltól pár kilométerre fekvő Ozorát mindenesetre nem nagyon befolyásolja, hogy megtartják-e a fesztivált. Bár büszkék arra, hogy ilyen sok külföldi érkezik a településre, kapcsolatuk nem nagyon van velük. Legfeljebb vásárolni járnak be, de csak ritkán, túl sok hasznuk nincs belőlük. Így anyagilag nem érintené őket érzékenyen, ha elmaradna a fesztivál.

A jegyző még péntek este hétfőre ígért végleges döntést.