Az Ab-hoz fordult az ombudsman a szigorú szociális szabályok miatt

Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményezett az ombudsman két szabályról. Szabó Máté szerint aggályos, hogy automatikusan ki lehet zárni a közmunkából azokat, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket, vagy akiknek gyermeke nem teljesíti tankötelezettségét. Azt is kifogásoja, hogy nincsenek pontosan meghatározva az önkormányzatok bírságolási jogainak a keretei.
Vágólapra másolva!

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében kifejtette: a szociális törvény felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy a lakókörnyezet rendezettségéhez kössék az aktív korúak ellátására való jogosultságot. Így előírható például a kérelmező lakásának vagy házának, udvarának, kertjének, a kerítéssel kívül határos területnek tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítása. Aki a jegyző felszólítására sem tartja rendben lakóhelyét, attól megvonható a szociális ellátás - idézte a jogszabályt a hivatal.

Szabó Máté álláspontja szerint sérti a jogállami követelményeket, hogy a feltételek meglétének ellenőrzése - a túl általános és bizonytalan megfogalmazása miatt - szubjektív értékeléshez, önkényes jogalkalmazáshoz vezethet. Továbbá az emberi méltósághoz való jogot is sérti, hogy a szabályozás lehetőséget teremt a szociális ellátást kérelmezők életmódjának és magánszférájának önkormányzati ellenőrzésére.

Az ombudsman a közfoglalkoztatási törvény idén szeptember 1-jétől hatályos módosítását is vizsgálta, amely szerint három hónapra ki kell zárni a közmunkából azt, akivel szemben szabálysértési eljárás zajlik tanköteles gyermekének mulasztása miatt, vagy e szabálysértés miatt három hónapon belül jogerősen elmarasztalták, illetve aki a lakókörnyezetét nem tartja rendben. A munkaügyi központ határozata alapján a közfoglalkoztatónak ekkor, mérlegelés nélkül, azonnali felmondással meg kell szüntetnie a jogviszonyt.

Szabó Máté szerint "a munkavállalóknál eleve kiszolgáltatottabb helyzetben lévő" közfoglalkoztatottaknak alapvető fontosságúak az egyenlő bánásmódot szavatoló szabályok, így például a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó rendelkezések. Esetükben ezzel nem fér össze külön erkölcsi, "életvezetési" szabályok megállapítása. Szerinte az is aggályos, hogy a tankötelezettség teljesítése ügyében egy folyamatban lévő szabálysértési eljárás alapján írják elő a kizárást, azaz egy jogerősen még le nem zárult eljáráshoz kapcsolt szankciót a jogalkotó.

Az önkormányzati bírságolást is kifogásolja

Az ombudsman a közösségi együttélési szabályok ügyében is az Ab-hoz fordult, mert szerinte hiányoznak a közösségi együttélési szabályok törvényi garanciái, amelyek kijelölnék az önkormányzatok bírságolási jogkörének kereteit.

Az alapvető jogok biztosa szerint a törvény adta felhatalmazás rendkívül széles, parttalan, így a jelenleg kizárólag az önkormányzatok belátására bízott rendeletalkotási jogkör alapján az egyes településeken önkényesen, vélt közérdeksérelemre hivatkozva is bírságolhatnak, erőteljesen beavatkozva a területükön élő, tartózkodó emberek életébe. Utalt arra is: a bírságolás arra sarkalhatja az önkormányzatokat, hogy minél szélesebb körben írjanak elő rendszabályokat és jelentős összegű bírságokat határozzanak meg. Szabó Máté emellett - precedensjelleggel - kezdeményezte a Kúriánál egy e tárgykörben született belvárosi önkormányzati rendelet törvénysértő részeinek megsemmisítését.