Vágólapra másolva!
Összesen 104 ember ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy biztosítási csalási ügyben. A vádlottak közlekedési baleseteket játszottak el, majd hamis kárigazoló papírokkal összesen 400 millió forintot szedtek ki a biztosítók zsebéből. Az elsőrendű vádlott szökésben van.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy kárt okozó bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett
csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emeltek K. Lajos és 103 társa ellen - írja a Fővárosi Főügyészség szerdai közleménye.

A vádirat szerint K. Lajos három vádlott társával együtt – egy biztosítási csalássorozat
szervezőiként - 2006 és 2009 közötti időben összesen 42 színlelt közúti gépjármű balesetet
rendeztek meg, amelyekbe közreműködőket vontak be.

K. Lajos olcsó autókat vásárolt azoknak, akik a megrendezett balesetekben vállalták az autóvezető szerepét. Ezután gondoskodott arról, hogy az érintett biztosítótársaságoknál új kötelező felelősségbiztosítást kössenek, amely kiterjedt a gépkocsi utasaira is.

A gépkocsik megvásárlása, és a biztosítások megkötése után K. Lajos és társai rokonaik, ismerőseik és mások bevonásával, az előzetesen megbeszéltek szerint, Budapest különböző, lehetőleg elhagyatott részein közlekedési baleseteket rendeztek meg, amelyekben vagy szándékosan az út mellett álló fának, oszlopnak ütköztek kis sebességgel, vagy két autó összeütközését játszották el, ügyelve arra, hogy valójában senki se sérüljön meg.

A biztosítótársaságoknál az álsérültek megbízása alapján K.-né P. Ildikó járt el. A becsatolt, hamis iratok alapján, maradandó sérülésekre hivatkozva a biztosítók 20-30 százalékos munkaképesség-csökkenést állapítottak meg náluk, ezek alapján pedig több millió forint összegű kártérítést fizettek nekik, két társaság összesen mintegy 400 milliót.

A kifizetett összegek jelentős része viszont nem az álsérültekhez, hanem a kárrendezéssel megbízott K.-né P. Ildikóhoz került, aki az összegeket - miután levonta saját jutalékát - készpénzben átadta bűntársának, K. Lajosnak. Más esetekben a sérültnek a bankszámlájára utalt kártérítési pénzt át kellett adnia K. Lajosnak vagy az általa megbízott személynek. Utóbbiak jelen voltak a pénz banki felvételénél.

A megrendezett balesetekben autóvezetői szerepet vállalók közreműködésükért általában száz- és négyszázezer forint közötti összeget kaptak, de előfordult az is, hogy az ígért összegből semmit sem kaptak meg az Nemzeti Nyomozó Iroda szerint.

K. Lajos a nyomozás kezdete óta szökésben, ismeretlen helyen van.