Tömeges madárpusztulás Pest megyében

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint szinte kizárható, hogy a szárazság és a vízhiány miatt pusztultak el a madarak, sokkal inkább mérgezésre gyanakszanak.
Vágólapra másolva!

A Vecsés és az Üllő közötti szántóterületen lépten-nyomon madártetemek hevernek: mezei verebek, vadgerlék, rigófélék, szarkák, sárgarigók, fácánok – írja a Népszabadság. A helyiek a lapnak azt mondták, eleinte arra gondoltak, hogy esetleg a nagy meleg és a szárazság miatt hullanak a madarak, de a jelenség lényegesen kiterjedtebb és egyben koncentráltabb annál, hogy ilyen hétköznapi, természeti okai lehetnének.

A Népszabadság úgy tudja, a Vecsés mellett található madártetemek egy részét az elmúlt napokban laboratóriumba szállították. Lőtt sérülés nincs a madarakon, a többit mikrobiológiai és toxikológiai elemzés tisztázhatja.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült szakértője szerint, bár a rendkívüli hőség és a szárazság valóban megviseli a madarakat, az szinte bizonyosan kizárható, hogy egy többhektárnyi területen tapasztalható tömeges madárelhullás a lokális vízhiány következménye lenne. Az első információk alapján sokkal inkább mérgezésre gyanakszanak a szakemberek.

A közelmúltban a Balaton mellett is volt egy kisebb madárpusztulás.