A túljelentkezés miatt a legalább százhektáros területekre több nyertest is lehet hirdetni.

Húszezer hektár állami földet érinthet a módosítás, amely szerint a legalább százhektáros területekre több nyertest is lehet hirdetni. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke, Sebestyén Róbert a Napi Gazdaságnak elmondta: a rendeletmódosítás 148 pályázati felhívást érint az eddig meghirdetett 5500 közül. A feltételek változtatását elsősorban a jelentős érdeklődés indokolta, valamint az, hogy minél több gazda juthasson állami földterülethez.

A jogszabály szerint a 100 hektáros birtoktestek esetében, ha az értékelés szerint a második legjobb pályázó pontszáma csak 10 százalékkal marad el a győztesétől, a földalapkezelő a terület adottságai, a birtokpolitikai irányelvek és a vidékfejlesztési stratégia céljait figyelembe véve dönt arról, hogy hirdet-e második nyertest is, megosztva közöttük a területet.

A 100-150 hektár közötti termőföldeknél a legjobb mellett további két, a 150-200 hektár közöttinél három, míg a 250 hektár fölötti nagyságú területre legfeljebb további négy nyertest hirdethetnek - ebben az esetben öt pályázó között oszlana meg a terület a felek közötti együttműködési megállapodás alapján.

Ha a pályázó nem fogadja el a több nyertessel kapcsolatos változást, visszaléphet, az NFA pedig a befizetett díjat visszatéríti. Ha a földhasználók nem tudnak megállapodni a földhasználatról, az NFA vagy javaslatot tesz a megosztás mértékére, vagy eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot, majd a birtoktestet több részre bontva újra meghirdeti a területet - mondta az elnök.

Az értékelési eljárással kapcsolatos NFA-utasítás várhatóan augusztus második felére készül el, de még a vidékfejlesztési tárcának is jóvá kell hagynia.