Pénzügyi segítségre lesz szükség ahhoz, hogy működőképesek maradjanak, a lejárt tartozások miatt ugyanis egyre türelmetlenebbek a beszállítók.

Kritikus helyzet állhat elő a kórházakban a nyár végére, ősz elejére az eladósodás miatt - mondta a Világgazdaságnak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György elmondta: számításaik szerint a kórházak lejárt tartozása eléri az 55 milliárd forintot, a beszállítók mind türelmetlenebbek, ezért pénzügyi segítségre lesz szükség a működőképesség megőrzése érdekében.

Az érdekképviselet már tárgyalásokat kezdett az egészségügyi államtitkársággal, amely, mint fogalmazott, észlelte és komolyan veszi a problémát. Az elnök hozzátette: bár az egyszeri segítség életbevágó, végre hosszú távon kell rendezni a kórházak finanszírozását, máskülönben nincs menekvés az adósságcsapdából.

A Világgazdaság megjegyzi, hogy mindeközben azok a központosított közbeszerzések, amelyektől összességében tízmilliárdos megtakarítást vár az egészségügyi kormányzat, rendkívül döcögősen haladnak.