Megérkezett az országba a hidegfront

Vágólapra másolva!
Heves zivatarokkal érkezett meg a hidegfront péntek este az ország északnyugati részébe.
Vágólapra másolva!

A hidegfront átlépte a nyugati országhatárt, Mosonmagyaróváron több mint 13 Celsius-fokot esett vissza a hőmérséklet a napközbeni maximumhoz viszonyítva, Sopronban és Győrben pedig 10-11 fokkal mérséklődött a meleg. Villámlás és dörgés kísérte a záport.

Az Időkép percről-percre tudósítása több településen is jégesőről számol be.

A hidegfront a vártnál lassabban halad nyugat felől - mondta Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Intézet soproni meteorológiai állomásának vezetője az MTI-nek. Tájékoztatása szerint eddig mindössze egy-egy széllökés érte el Sopronnál az 55 kilométeres óránkénti sebességet. Várhatóan az éjszaka válik viharossá a szél - jegyezte meg.

Több járásra narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat péntek este a várható heves zivatarok miatt. Ezeken a területeken a következő órákban olyan heves zivatarok lehetnek, amelyeket akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek és akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által elsőként a körmendi, a lenti, a szentgotthárdi, a szombathelyi és a zalaegerszegi járásra adott ki narancssárga riasztást, de az éjfélig szóló figyelmeztetés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében erre többfelé is esély van.

Az egész Balatonnál és a Velencei-tónál másodfokú viharjelzés van.