Gránátokat keresnek az óbudai házban

Vágólapra másolva!
Egy második világháborús aknagránátot találtak a múlt héten felrobbant Tímár utcai házban. A szakértők szerint a múlt heti gázrobbanás olyan erejű volt, hogy elképzelhető, hogy egy másik bomba működésbe léphetett tőle. További gránátok után kutatnak.
Vágólapra másolva!

Egy második világháborús aknát találtak annak az óbudai épületnek a belső udvarán, amelyben robbanás volt múlt szerdán. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy egy bombához hasonlító tárgyat találtak a Tímár utcai ház udvarán, ami miatt kivonultak a tűzszerészek.

Később a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának munkatársai megállapították, hogy a talált tárgy egy szovjet gyártmányú, II. világháborús aknagránát. A robbanótestet a rendőrség munkatársai elszállítják - közölte honlapján a rendőrség hétfőn délután.

Petridisz Miklós, a bontási munkák építésvezetője újságíróknak a helyszínen azt mondta, hogy fokozott tűzszerészi felügyelet mellett folytathatják csak a romok eltakarítását, a tapasztalatuk szerint ugyanis ahol egy lövedéket találnak, ott lehet több is - közölte a szakember. Hozzátette, hogy tudomása szerint a robbanótest nem éles, de "bármi lehet benne".

Aknagránátot találtak a felrobbant Tímár utcai házban. Forrás: MTI/Lakatos Péter



Elmondta, úgy tudja, az épület sok belövést kapott a második világháborúban és a robbanószerkezetek általában a födémbe fúródtak be. Jelezte, a környéken több épület bontásánál találkoztak hasonló helyzettel.

Kérdésre válaszolva lehetségesnek nevezte, hogy a vélhetően gázrobbanást követően a födémbe ágyazódott robbanószerkezetek működésbe léptek. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csupán csak feltételezés, ám ez magyarázatul szolgálhat a detonáció szokatlanul nagy erejére.

A korábbi hírek szerint feltehetően gázrobbanás történt a Tímár utcai társasház felső szintjén a múlt héten. 22 embert kimenekítettek, egy sérültet kórházba vittek. A lakásban, amelyben a robbanás történt, két ember lakott, őket később holtan találták meg.