Kártérítést kaphatnak a romagyilkosságok áldozatainak családjai

2013.08.15. 06:44

Anyagi kártérítést kaphatnak azok a családok, amelyek elvesztették hozzátartozójukat a 2008-2009-es, romák elleni támadássorozatban.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormány tegnapi ülésén felkérte Navracsics Tibort, hogy az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a romagyilkosságokban érintett családok támogatására dolgozzon ki egy kárpótlási javaslatot - írja a Magyar Nemzet. A javaslattal a nehéz anyagi helyzetbe jutott hozzátartozókat kívánja segíteni a kormány.

2008 és 2009 között összesen kilenc településen támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra: 2008-ban Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen és Alsózsolcán, 2009-ben pedig Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán voltak támadások. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon.

A Budapest Környéki Törvényszék a múlt héten első fokon tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat, míg Csontos István negyedrendű vádlott tizenhárom év fegyházbüntetést kapott.