Elfogták a Körtéren lövöldöző S. Ábelt

2013.08.16. 06:44

Péntek délelőtt elfogta a rendőrség S. Ábelt, aki a múlt éjjel három lövést adott le a Móricz Zsigmond körtéren, majd a személyes tárgyait hátrahagyva elmenekült. Az egykori jogászhallgatót azért ismerte meg az ország, mert állítólag vérengzésre készült az ELTE-n. Májusban el is ítélték - nem jogerősen - emberölés előkészülete miatt, de szabadlábon maradt.

A rendőrség elfogatóparancsot adott ki a 26 éves S. Ábel ellen, aki a gyanú szerint csütörtök éjjel három lövést adott le a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és egy ottani gyorsétteremben. Péntek délelőtt aztán közleményben tudatták, hogy 10:40 körül elfogták a férfit a XI. kerület egyik egészségügyi intézményének a bejáratánál. A Nol.hu információi szerint az őt kezelő pszichiáterhez ment, itt várta be a rendőröket. Előállították és megkezdték a kihallgatását, lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés miatt folyik ellene eljárás. Az ORFK péntek este közölte, hogy kezdeményezik az előzetes letartóztatását, és őrizetbe veszik.

A rendőrségi közlemény szerint eddig tisztázatlan okból lőtt a férfi - a légtér és a mennyezet irányába, ezért nem sérült meg senki. S. Ábel ezután hátrahagyta a személyes tárgyait - az MTI fotója alapján például a fekete hátizsákját -, és elmenekült.

Éjjel helyszíneltek a KörtérenForrás: MTI/Mihádák Zoltán

A lövöldözés a Móricz Zsigmond körtéri McDonald's gyorsétteremben történt, csütörtök éjjel 11 óra és éjfél között valamikor. A helyszínen péntek reggel már nem voltak rendőrök vagy helyszínelők, de az étterem nem nyitott ki. A dolgozók ugyan tudósítónk szerint bementek reggel, és a zárt üvegajtó mögül kémleltek ki a gyülekező újságírókra, később azonban kiragasztottak egy papírt, amely szerint műszaki okok miatt zárva marad a McDonald's. Az étterem fölött a ház falában golyó ütötte sérülés látszik, de az ott lakók többsége nem hallott semmit. Egyikük azt mondta újságíróknak, hallott ugyan egy durranást, de azt gondolta, valaki durrdefektet kapott a téren, úgyhogy ki sem ment a zajra.

Nem jogosan volt fegyvere

A rendőrségi fotó alapján S. Ábel, akit most elfogtak, azonos azzal az S. Ábellel, akit májusban első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélt és három évre eltiltott a közügyektől a Fővárosi Törvényszék, emberölés előkészülete, garázdaság és testi sértés miatt. A Fővárosi Főügyészség 22 rendbeli emberölés előkészülete, valamint súlyos testi sértés és garázdaság miatt emelt vádat 2010 októberében az akkor még egyetemista S. Ábel ellen, aki a vádirat szerint arra készült, hogy válogatás nélkül 22 embert megöljön egy egyetemen vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban.

Az ügyben Futó Barnabás volt a védője. Futó pénteken reggel azt mondta az Origónak, hogy nem tud semmit a mostani lövöldözésről és védencéről, aki "a májusi ítélethozatal óta kiegyensúlyozott volt". S. Ábelt az ellene hozott - igaz, nem jogerős - ítélet ellenére is szabadlábra helyezték 2011 novemberében, mert a bíróság úgy látta, hogy nem áll fenn a bűnismétlés veszélye - mondta kérdésünkre Futó Barnabás.

(Az Origónak korábban Futó Barnabás azt mondta, az, hogy májusban S. Ábelt nem jogerősen elítélték, nem befolyásolja a korábban megszerzett fegyvertartási engedélyét, vagyis elvileg jogosan tarthatott fegyvert. Később azonban Futó módosított: délután már úgy tudta, S.-nek volt ugyan fegyvertartási engedélye korábban, de azt az elsőfokú ítélet meghozatalakor, tehát májusban bevonták, így mégsem lehetett nála legálisan fegyver. Futó szerint a lövöldözés után a rendőrség számára sem volt egyértelmű, hogy rendelkezik-e S. Ábel fegyvertartási engedéllyel. Mivel kiderült, hogy nem, így nem csak garázdaságért, hanem lőfegyverrel való visszaélés miatt is felelnie kell, amelynek büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. A cikkünkben korábban szereplő tévedésért elnézést kérünk.)

A 444.hu-nak nyilatkozott S. Ábel édesapja, aki azt mondta, tegnap este tízkor még benézett a fiához. S- Ábel akkor azt mondta, még elmegy valahova. Az apa ezután a volt feleségéhez ment, ahol szendvicseket készítettek Ábelnek, aki másnap reggel munkába indult volna. Egy hete végzett erdei munkát, amit szülei szerint a maga módján élvezett is. S. Ábel szüleit ezután hajnali kettőkor ébresztette a TEK, miután behatoltak a fiú XI. kerületi lakásába, majd felkeresték édesanyja lakását is. Az apa - aki tegnap este óta nem tudott kapcsolatba lépni a fiával - azt nem tudta megmondani, hogy S. Ábelnek honnan lehetett fegyvere.

Több mint gondolatbűn

Az ügyészség vádirata szerint a fiúban először 2008 tavaszán, a finnországi, németországi és amerikai iskolai mészárlások híreinek hatására merült fel, hogy lőfegyvert szerez, és az egyetemre berontva több diákot megöl, majd saját magával is végez. Elkezdett készülni a terve megvalósítására: belépett egy lövész sportegyesületbe, hogy fegyvert szerezzen, és 2009 áprilisában gázpisztolyt és gázálarcot is vett. Miután megszerezte az ehhez szükséges engedélyt, egy 9 mm-es Parabellum maroklőfegyvert vásárolt. Egy búcsúlevélben és a blogján is írt a terveiről, míg végül csoporttársai értesítették a rendőrséget.

S. Ábel a vádlottak padján még 2011-benForrás: MTI/Földi Imre

A bíróság a 20 rendbeli emberölés előkészületének vádja alól végül felmentette. A májusi ítélet indoklása szerint azért találták csak kétrendbeli emberölés kísérletében bűnösnek, mert nem volt bizonyítható, hogy valóban 22 embert akart megölni, ahogy azt a vád állította. (A 22 úgy jött ki, hogy első vallomásában arról beszélt, annyi embert ölne meg, ahány éves.) A bíróság szerint azonban csak az volt megállapítható, hogy az egyetemista egynél több embert akart megölni.

Az emberölés előkészülete nem csak "gondolatbűn", ennél több kell hozzá, indokolta a bíró az ítéletet. S. Ábel 2009-ben lőfegyvert szerzett be, verseket és blogbejegyzéseket, valamint egy kisregényt is írt az iskolai mészárlásokról. A bíró szerint egyértelmű, hogy mindezt azért, hogy több embert megöljön, majd öngyilkos legyen az egyetemen.

S. nem jelent meg az elsőfokú ítélet kihirdetésén, amelyet követően az ügyész súlyosításért, a védő felmentésért fellebbezett.

Nagyon okos, de torzult személyiség

A volt jogászhallgató a vádirat szerint "kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkezik, (...) személyisége gyerekkorától kezdődően, különféle körülmények miatt fokozódó mértékben torzult". Kezdetben a családja körében mutatkozott meg agresszivitása, amely "a külvilág felé fokozatosan terjedt ki". A vádhatóság szerint az egyetemista édesanyját és nagyanyját rendszeresen bántalmazta. 2006 szeptemberében a nagyanyját annyira megverte, hogy súlyos egészségromlást okozott az asszonynak, az ügyészség ezért emelt vádat a fiú ellen testi sértésért is. 2009 decemberében a lakásuk bejárati ajtajának ablaknyílásán keresztül egyszer kilőtt egy gázpisztollyal.

Egy diáktársa - aki a neve elhallgatását kérte - korábban úgy írta le az Origónak S. Ábelt, mint nagyon zárkózott fiút, akinek kevés barátja volt, és rajtuk kívül mással nem is nagyon kereste a kapcsolatot. Kilógott a sorból azzal is, hogy a szokásos egyetemista témákról kevésbé, inkább politikai és tudományos kérdésekről beszélgetett két-három barátjával. "Nem volt az a bulizós típus, csak egy egyetemi futóversenyen indult" - állította a jogászhallgató. Szerinte S. Ábel a jó tanulók közé tartozott, a tanárok kifejezetten szerették, volt, hogy őt kérték meg egy-egy szöveg lefordítására, mert több nyelven - egy közösségi portálon megtalálható apróhirdetései alapján angolul és latinul - is jól beszélt. Órák után is szívesen maradt, hogy beszélgessen a tanárokkal.