Gyurcsány, Veres és Oszkó is idézést kapott

Vágólapra másolva!
Szerdán folytatódik a Sukoró-ügyként ismert, Tátrai Miklós, a vagyonkezelő egykori vezérigazgatója és társai büntetőperének tárgyalása a Szolnoki Törvényszéken.
Vágólapra másolva!

Az idén januárban kezdődött perben az öt vádlott után eddig 37 tanút hallgatott meg a bizonyítási eljárás keretében Sólyomváriné Csendes Mária bírói tanácsa, most három nap alatt újabb négy tanú következik – írja az MTI.

A hírügynökség úgy értesült, hogy szerdára Joav Blum izraeli-magyar üzletember, csütörtökre Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter, míg péntekre Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere kapott idézést.

A vádirat szerint a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolja az elsőrendű vádlott Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egykori vezérigazgatóját. A másodrendű vádlott Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója, a harmadrendű Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára a negyedrendű vádlott pedig F. Zsolt értékbecslő.

Az eljárás azt a szerződést vizsgálja, amelyet az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött a Fejér megyei Sukoróra tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő telekcseréről egy befektetőcsoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2009 áprilisában indította meg a nyomozást az ügyben. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek nyilvánította a szerződést, kimondva, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot.

A mostani vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.