Devizahitelesek demonstráltak az Astorián

Tüntetők ülnek az úttesten a Haza Nem Eladó Mozgalom akcióján a belvárosi Astorián 2013. augusztus 20-án
Vágólapra másolva!
A budapesti Astoria útkereszteződésének teljes felszíni közlekedését akadályozzta több száz, a devizahitelesek érdekében demonstráló kedd délután.
Vágólapra másolva!

A megmozdulás egyik szervezője honlapján azt közölte, nem jutottak be Áder János köztársasági elnökhöz a Haza Nem Eladó Mozgalom és a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének vezetői, ezért döntöttek úgy, hogy ülődemonstrációjukkal fizikailag akadályozzák az Astoria autós forgalmát, és terveik szerint este 8 óráig folytatták is akciójukat.

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a Haza Nem Eladó Mozgalom több száz szimpatizánsa leült az úttestre. A demonstrálóknál "kártérítést a becsapott hiteleseknek" és "a devizahitelesek nem akarnak adóforintot" feliratú transzparensek voltak.

A rendőrök bár kivonultak, nem avatkoztak be. A mentőket a tüntetők átengedték a kereszteződésen. Kásler Árpád, a Haza Nem Eladó Mozgalom vezetője, a megmozdulás egyik szervezője azt mondta, hogy érdemi párbeszédet akarnak a devizahitelesek ügyéről a kormányzat és a civilek között, szerintük a bankok érdekeit képviselő "álcivilekkel" folytatott eddig párbeszédet a kabinet. Kilátásba helyezte, hogy ha nem történik előrelépés, más városokban is lezárnak forgalmas csomópontokat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedd délután azt közölte, hogy az Astoria csomópontot a demonstrálók "elfoglalták", és a be nem jelentett politikai demonstráció miatt a közösségi közlekedés több járata is módosítva közlekedett a fővárosban. A BKK a Facebook-oldalán nem sokkal 17 óra előtt tudatta azt is, hogy az Erzsébet hidat lezárták a forgalom elől.

A rendőrség ugyancsak közleményben tudatta, hogy rendezvény megtartása miatt a belváros több pontját időszakosan lezárják.