Megújult a jegybank arculata

2013.08.21. 08:56

Az új logó az 1924-es megalakulásakor használt megújított változata. Azért kellett lecserélni, mert az MNB szerint a korábbi logó nem közvetítette a jegybanki értékeket. 12 millióba került.

Megújult a Magyar Nemzeti Bank arculata. A jegybankot az MNB 1924-es megalakulásakor használt, tölgyfa és olajfa ággal keretezett magyar címer megújított változata jelképezi a jövőben. 

Így néz ki az új logó az MNB honlapjánForrás: Origo

Az MNB szerdai közleménye szerint a GfK Hungária által idén júniusban elvégzett országos közvélemény-kutatás eredménye azt mutatta, hogy a 2010-ben létrehozott, hét "pálcikából" álló embléma nem közvetíti a jegybanki értékeket, a lakosság a korábbi logót összetévesztette más hazai és nemzetközi szervezetek hasonló emblémáival. Az országos kutatás eredményei a jegybank szerepének és működésének megfelelő új arculat bevezetésének igényét igazolták vissza, ennek nyomán döntött az MNB vezetése az arculat megújítása mellett. 

A korábbi tájékoztatás szerint a jegybank az új arculat megtervezésére pályázatot hirdetett, amelyet - 3,5 millió forintos árat tartalmazó ajánlatával - a Mátai és Végh Kreatív Műhely Kft. nyert meg.

Ez volt a logó Simor András elnöksége alattFotó: Vorigin Dóra

A mostani átalakítással összefüggő tervezési, nyomdai, informatikai és egyéb kiadások összesen mintegy 11,9 millió forintot tesznek ki, szemben a "pálcikás" logóra 2010-ben elköltött 51,8 millió forinttal.