Pótolják az augusztus 20-i tűzijátékokat

2013.08.21. 18:33

Szombaton pótolja a legtöbb magyar város az augusztus 20-án elmaradt tűzijátékot, de a Balatonon idén egyáltalán nem lőnek fel rakétákat. Szegeden a felelőst keresik.

Székesfehérváron és Makón biztosan megtartják a közeljövőben az augusztus 20-ára tervezett, az erős szél miatt elhalasztott tűzijátékot. A hat balatoni helyszínre tervezett központi tűzijátékot viszont nem pótolják, ezt a szervezők előre közölték.

Székesfehérvár önkormányzata szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ha az időjárás engedi, akkor szombat este, a Királyi napok nemzetközi néptáncfesztivál záró gáláját követően megtartják a tűzijátékot.

Szintén a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt maradt el az augusztus 20-ai tűzijáték Csongrád megye három településén, Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Makón. Szegeden nem pótolják az augusztus 20-án elmaradt tűzijátékot. 

A megyeszékhely polgármestere, Botka László (MSZP) kedd este közleményt adott ki, amelyben magyarázatot követelt Bodó Imre fideszes képviselőtől, akit a járási kormányhivatal vezetőjeként felelősnek nevezett meg az elmaradt tűzijátékért.

Botka László szerint Szegeden augusztus 20-án este sem eső, sem viharos szél, sem más olyan extrém időjárási helyzet nem volt, ami indokolttá tette az ilyenkor hagyományos tűzijáték elmaradását. Emellett a sokak által nagy érdeklődéssel várt eseményt - szerinte - olyan "szervezetlen és amatőr módon" mondták le, hogy a tűzijáték miatt megrendelt elsötétítést nem oldották föl, a világítást nem kapcsoltatták vissza. A polgármester véleménye szerint a csalódott nézők ezrei így sötétben botorkálhattak haza. A közleményben Botka László azt írta: a szegediek és a turisták tízezrei nevében elvárja, Bodó Imre magyarázza meg tettét vagy mondjon le hivataláról.

Makón szeptember 8-án a hétvégi Hagymafesztivál látogatói is gyönyörködhetnek majd a tűzijátékban - tudta meg az MTI szerdán az önkormányzattól.

Hódmezővásárhelyen sem lesz pótlás. Az elmaradt látványosságot nem tartják meg az idén - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t. A rakéták fellövését sem a katasztrófavédelem, sem a tűzijátékot lebonyolító szakemberek nem javasolták. Erről az embereket a helyszínen tájékoztatták. A fel nem használt tűzijátékot a szállító cég visszaveszi, az előkészítéssel kapcsolatos költségeiket az önkormányzat megtéríti a szerződésükbe foglaltak szerint - közölték.

A debreceni virágkarneváli programokat hagyományosan lezáró, kedden az erős széllökések miatt elmaradt tűzijáték pótlásáról még nem született döntés. A szervezők az év végéig valamilyen formában pótolni fogják az elmaradt élményt - jelezte Kerekes Sándor, a rendezvény sajtófőnöke szerdán.

Az MTI értesülése szerint Kaposváron is pótolják a látványosságot, de az időpontról még nem született döntés.