Szabó Máté szerint nem tett eleget kötelezettségeinek az a gyermekorvos, aki az Agárdon éhen halt kisfiút kezelte.

A gyermekorvos nem tett eleget a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési kötelezettségének, állapította meg Szabó Máté az Agárdon halálra éheztetett kisgyermek ügyében folytatott vizsgálatát lezáró jelentésében – közölte az ombudsman hivatala szerdán.

Az alapjogi biztos az éhen halt kisgyermek ügyében hivatalból vizsgálta a gyermekjóléti szolgálat, a védőnő és a házi gyermekorvos tevékenységét. A védőnő és a családgondozó eljárásában sem a felettes szervek, sem az alapvető jogok biztosa nem tárt fel mulasztást.

A vállalkozóként működő gyermekorvos a gyermeket annak 9 hónapos koráig ellátta, a védőoltásokat beadta neki. Az orvos ezt követően kétszer – telefonon – beszélt a gyermek nagyapjával, ezután a család nem kereste őt. A kapcsolat megszakadását a gyermekorvos ugyan aggályosnak tartotta, de a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési kötelezettségének nem tett eleget. Mulasztása sértette a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz, végső soron az élethez való jogát, állapította meg az alapjogi biztos.

Áprilisban meghalt egy másfél éves gyerek a Fejér megyei Agárdon, mert a szülei hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. A gyerek a halálakor csak négy és fél kiló volt. A vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő szülők orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították.