Hagyom egy kicsit nőni a borostámat, és rögtön adnak cigarettát

fiatalkorúak, nemzeti dohánybolt, borosta, cigaretta, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem okoz különösebb gondot a budapesti fiataloknak az elméletileg miattuk szigorított dohánykereskedelmi rendszer kijátszása. Mindenkinek megvan a maga módszere, de legtöbben egy idősebb ismerőst vagy járókelőt kérnek meg arra, hogy vegyen nekik cigarettát, de akad olyan is, aki a szüleitől kapja meg a fejadagot.
Vágólapra másolva!

2013 nem a tinédzserek éve Magyarországon. Télen egyszer már meg kellett küzdeniük az egyetemi férőhelyekért, most nyáron pedig a cigarettáért kell harcolniuk. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló törvény ugyanis nem csak azt tiltja, hogy 18 év alattinak dohányterméket adjanak el, de még azt is, hogy egy fiatal akár csak a Nemzeti Dohányboltban tartózkodjon. Súlyos pénzbüntetés és akár a koncessziós jog megvonása is fenyegeti azokat a trafikokat, amelyek cigarettát adnak el 18 év alatti fiatalnak.

Nem volt könnyű az iskolai szünidő idején a városban bóklászó, cigarettázó fiatalokat találni, de akikkel beszéltünk, ők mind azt mondták, hogy így sem jelent problémát a dohánytermékek beszerzése.

„Megkérünk egy csövest, hogy menjen be és vegyen nekünk, aztán adunk neki egy-két szálat vagy egy ötvenest” – ecsetelte a probléma megoldását a Deák téren a gördeszkáját támasztó fiatal srác. Egy másik fiú, aki ki sem látszott a baseball-sapkája mögül azt mondta, hogy az anyjának a barátnője egy dohányboltban dolgozik, így neki sem okoz problémát a cigaretta beszerzése.

A legtöbben mégis azt mondták, hogy egy idősebb haverjukat, barátjukat kérik meg arra, hogy vegyenek nekik cigit. „Minden társaságban van olyan, aki már elmúlt 18” – mutatott a társaság idősebb tagjára egy másik deszkás srác, aki alig nézett fel a cigitekerésből.

„Hagyom egy kicsit a borostámat, és rögtön adnak cigit” – mondta másvalaki ugyanott, egy Budapest környékén levő kertvárosból érkezett társuk pedig azt mondta, hogy ismeri a település összes dohányboltosát, mert korábban is ők árulták a cigarettát, így neki sem okoz gondot a vásárlás.

„Az egyik legjobb barátnőm a szüleitől kapja a cigit, ők veszik neki” – mondta egy forrónadrágos rockerlány a Széna téren, aki olyanra is emlékszik, hogy az egyik osztálytársa kiposztolta a Facebookra, hogy a Keleti pályaudvar környékén nagyon könnyen lehet feketén cigarettát kapni.