Kevesebb az öngyilkosság Magyarországon

2013.08.22. 06:28

A csökkenés mindkét nemnél, minden korosztálynál és az ország egészére jellemző, ugyanakkor az Alföldön élők öngyilkossági hajlama kétszer nagyobb, mint az ország nyugati felében élőké.

Egyre kevesebben követnek el öngyilkosságot Magyarországon, ugyanakkor uniós összehasonlításban még mindig magas az arány - írja a Világgazdaság.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint1990-ben még 4133-an vetettek véget önkezükkel életüknek, tavaly viszont mindössze 2350 ilyen eset volt. A csökkenés mindkét nemnél, minden korosztálynál és az ország egészére jellemző, ugyanakkor az Alföldön élők öngyilkossági hajlama kétszer nagyobb, mint az ország nyugati felében élőké.

Zonda Tamás öngyilkosság-kutató szerint európai összehasonlításban Magyarország még mindig az élen jár, mégsem indokolt öngyilkos nemzetnek nevezni a magyart. A pszichiáter rámutatott: gyakorisági szempontból az ország egy, nagyjából Nyíregyházát Péccsel összekötő ívelt vonallal kettéosztható. Ettől északnyugatra alacsonyabb, délkeletre magasabb az önpusztítási hajlandóság.

A pozitív tendenciák ellenére megszaporodott az úgynevezett violens elkövetők száma. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedben viszonylag többen választották az öngyilkosság biztosabb formáit, az önakasztást, a magasból ki- vagy a vonat elé ugrást, a fegyveres elkövetést.