Mindenkit megmentenek

Vágólapra másolva!
Munkahelymentő szándékkal, nulla forint kifizetésével, csak adósságátvállalással visszaállamosítaná a kormány a Dunaferrt. Kiszivárgott a bankok devizahiteles-mentő javaslata, nőttek a reálbérek, a tőzsdék ünneplik a Microsoft-vezér nyugdíjba vonulását. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Természetesen továbbra is a devizahiteles-mentéssel kapcsolatos hírek uralták a gazdasági sajtót a héten, s végre talán használható információk jöttek arról is, mire számíthatnak rövid távon az adósok. Noha a bankok hivatalosan még nem rukkoltak elő saját elképzelésükkel, kiderült, hogy olyan megoldásokkal készülnek, mely az adósoknak is jó valamennyire, az állam is örülhet és a bankok sem rokkannak bele. Az egyik verzió az azonnali forintosítás mellé adott tőke, vagy kamatkedvezmény lehet, amivel csökkennek a törlesztőrészletek, de nem túl nagy mértékben. A másik forgatókönyv szerint egy elnyújtott forintosításról szól.

Ha kivesszük az OTP-t, a bankok valóban egyre durvább veszteségeket halmoznak fel a friss adatok szerint, a második negyedéves számok azért lettek gyászosak, mert a pénzintézetek ekkor számolták el még a legfrissebb sarcot – a kormány még a különadót is megadóztatta, hogy pótolja azt a kiesést, amit t tranzakciósilleték-bevételek elmaradása okozott.

A labda most tehát az államnál van, s a korábbi keménykedéshez képest bankbarátibb hangokat ütöttek meg a héten az illetékesek. Orbán Gábor államtitkár és Kósa Lajos Fidesz-alelnök is kiemelte, hogy nem akarják teljesen ellehetetleníteni a pénzügyi szektort.

Árnyalja a képet viszont, hogy ezzel párhuzamosan a Fidesz és egy hozzá közel álló nagyhangú szerveződés bedurvult. A vezető kormánypárt a bankokat szólította fel, hogy önként és dalolva módosítsák a szerződéseket, segítve a nehéz helyzetbe került családoknak, a CÖF pedig feljelentést tett, mert bűnszövetkezetben elkövetett csalást érzékelnek devizahitelezés-ügyben.

Közben a nemzeti bank vezetői három részes cikksorozatot kezdtek publikálni a devizahitelezésről. Az első szösszenet mondanivalója érdekes módon nagyjából az, hogy 2010-ig jobban járt az, aki forintos helyett devizahitelt vett fel és és épp a kormányváltás óta állnak rosszul a devizahitelesek. A másodikban azt a régóta ismert tényt csócsálják, hogy a bankok mennyire ki tudták használni erőfölényüket az egyoldalú szerződésmódosításokkal, főleg kamatemelésekkel.

A korábbi információk szerint a megmentésből kimaradóknak szánt magáncsőddel kapcsolatban is kiderült néhány apró újdonság a héten: legalább nem lesz kötelező, sőt, nagyon megnézik, kinek engedik a részvételt benne. A KDNP szerint egyáltalán nem lesz szigorú az intézmény, a csődbiztos például nem szólhat bele abba, hogy mire költi a csődöt választó család az utolsó fillérjeit. Részletek majd az adósmentésről szóló megállapodás után.

A takarékszövetkezetek a várakozásoknak megfelelően meghajolnak törvényi kötelezettségük előtt és megszavazzák a Takarékbank államosítását, de ez nem jelenti azt, hogy feladják a harcot. Jelzik, hogy ezt kényszer hatására cselekszenek és jogi úton keresik a jogorvoslatot.

Noha az Orbán-kormány eddigi tevékenysége alapján logikus reakciónak tűnik, a Dunaferr tulajdonosai meglepetéssel konstatálták, hogy értesülve a nagy leépítésekről, a kormány visszaállamosítaná a céget. Ráadásul egy hirtelen döntéssel: reggel még szó sem volt ilyesmiről, este pedig bejelentették a vételi szándékot. Pénz erre sincs, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adósságátvállalásról beszélt, a Dunaferr illetékesei pedig arról, hogy a kormány magával tol ki, ha átvesz egy olyan, jelen pillanatban komoly versenyképességi problémákkal küzdő céget, mely csak komoly leépítések árán hozható a rentáblis működés küszöbére.

Az államadósság elleni harcban a kormány csapatai rosszul állnak, a várakozásoknak megfelelően lényegében csak a forinterősödés hatására csökkent 82 százalék alá a ráta az első negyedéves csúcsról. De legalább nőttek a reálbérek, már majdnem 150 ezer forintot visz haza egy átlagos magyar dolgozó.

A héten megnyugtató makroadatok érkeztek az eurózónában és Kínában, a tőzsdék nagy része több hét után újra emelkedni tudott. Ijedséget inkább csak az okozott, amikor három órára leállt a Nasdaq kereskedési rendszere.

Steve Ballmer azonban bizonyára nem ilyen búcsúról álmodott: a Microsoft részvényei 10 százalékos emelkedéssel ünnepelték azt, hogy a cég vezére bejelentette nyugdíjba vonulását.