A rendőrség feljelentett nyolc gárdistát

Vágólapra másolva!
Nyolc ember ellen tett feljelentést a rendőrség a vasárnapi gárdarendezvény után.
Vágólapra másolva!

Feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel szabálysértése miatt nyolc ember ellen tett feljelentést a rendőrség, miután vasárnap a bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeztek az utódszervezetek képviselői - erősítette meg az Index információját az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese. Sass Oszkár hozzátette: előzőleg a rendőrség egy vonulásos rendezvény bejelentését vette tudomásul a gyülekezési törvény alapján.

Az ORFK azt is közölte, hogy a hatályos jogszabályok alapján nem volt lehetősége a rendezvény megakadályozására. A rendőrség az Új Magyar Gárda bejelentett rendezvényeit korábban több alkalommal betiltotta, ám ezeket a demonstrációkat utólag a bíróság engedélyezte, és ezzel a rendőrség tiltását törvénysértőnek ítélte - olvasható a rendőrség hétfő este kiadott közleményében.

Mint írják: a hatályos jogszabályok keretein belül a rendőrségnek nem volt lehetősége arra, hogy megakadályozza a múlt vasárnapra bejelentett rendezvény megtartását. A rendőrség azonban, amint jogsértést észlelt, a leghatározottabban intézkedett, és eljárást indított - zárul a közlemény.

Vasárnap délután mintegy 150 megemlékező indult el rendőri felvezetéssel a Kodály köröndtől az Andrássy úton a Hősök teréig. A feloszlatott Magyar Gárda utódszervezeteinek tagjai zárt alakzatban sorakoztak fel a téren, mindannyian saját szervezetük egyenöltözékében, amelyek közül volt olyan is, amelyik a betiltott szervezet ruházatára hasonlított.

Az esemény végén körülbelül harmincan esküt tettek. Az MTI tudósítói a demonstráció alatt rendőri intézkedést nem láttak.