Varga: Tárgyalási alap lehet a Bankszövetség mentőterve

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahiteles mentőcsomagról szóló egyeztetések során tárgyalási alapként szolgálhat a Magyar Bankszövetség javaslata. Varga Mihály erről az M1 Híradójában beszélt.
Vágólapra másolva!

A bankszövetség két javaslatot dolgozott ki a devizaadósok megmentésére, ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak - derült ki kormányzat és a szakmai szövetség tárgyalásainak keddi fordulója után. A szövetség elnöke, Patai Mihály szerint a javaslatok jelentősen csökkentik az adósok törlesztő részleteit, és a több évre több százmilliárd forintos teher nagyobb részét a bankok állják.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Híradójában úgy fogalmazott: a bankszövetség javaslata tárgyalási alapként szolgálhat, bár a szövetség nyilvánvalóan arra törekedett, hogy a bankok pozícióját próbálja meg levédeni.

A miniszter szerint bármilyen megoldást is találnak, az csak olyan lehet, ahol közösen, "nagyjából arányosan" vesznek részt a felek a terhek csökkentésében.

A Bankszövetség javaslatairól itt olvashat bővebben.