Lackfi János, Eszenyi Enikő és Darnyi Tamás is Prima-díjas

2013.08.29. 14:10

Hárommillióról ötmillió forintra nőtt a Prima-díjjal járó pénz, a Prima Primissimákat december 6-án választják meg.

Bejelentette az idei Prima-díjasok névsorát Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány új kuratóriumának elnöke. A Prima Primissima Díj értéke marad 15 millió forint, a Primák viszont 3 millió helyett már 5 milliót kapnak.

A díjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői kapják a december 6-i gálaesten. Idén már 11. alkalommal ítélik oda a Prima Primissima Díjakat, amelyeket 2013-tól az OTP Bank gondoz és finanszíroz - mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A jelölésekből az egyes kategóriák szakmai testületei legfeljebb tíz jelöltet választottak ki, akik közül a kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát választottak. A tíz kategória 30-as listájáról egy-egy Primissimát választanak a december 6-i gálaest napján. A Primák 2013-tól – az eddigi 3 millió forint helyett – fejenként 5 millió forint, míg a Primissima-díjasok változatlanul 15 millió forint díjazásban részesülnek.

Prima-díjas (egyben Prima Primissima Díjra jelölt) 2013-ban a magyar irodalom kategóriában Lackfi János, Szalay Károly és Vathy Zsuzsa, a magyar színház- és filmművészet terén Eszenyi Enikő, Mészáros Márta és Molnár Piroska, a magyar képzőművészet színteréről Nádler István, Orosz István és Vinczellér Imre, a magyar tudomány kategóriában Bor Zsolt, Erdei Anna és Freund Tamás, a magyar oktatás és köznevelés terén Bagdy Emőke, Pál Ferenc és a Pető Intézet.

A magyar építészet és építőművészet kategóriában Bachman Zoltán, Golda János és Karácsony Tamás, a magyar sajtóból Gundel Takács Gábor, Novotny Zoltán és az InfoRádió, a magyar sport képviseletében Darnyi Tamás, Jónyer István és Szekeres Pál, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában Hoppál Mihály, Kiss Ferenc és Petrás Mária, végül a magyar zeneművészet terén Marton Éva, Snétberger Ferenc és az Amadinda ütőegyüttes.