Hétmillió szíriai menekült el az otthonából

Vágólapra másolva!
22 millióan élnek Szíriában, közülük hétmillióan kénytelenek voltak elhagyni otthonukat a 2011 óta tartó konfliktusban.
Vágólapra másolva!

Szíriában már több mint hétmillió ember hagyta el otthonát az országban dúló polgárháború kitörése óta, a menekülteknek nyújtott humanitárius segítség pedig csak a töredéke annak, amire valójában szükség volna - tájékoztatott Tarik Kurdi, az ENSZ szíriai menekültügyi megbízottja hétfőn.

Az otthonaikból elmozdítottak vagy elmenekültek közül hozzávetőleg 5 millióan az ország határain belül maradtak, mintegy 2 millióan pedig a környező országokba vándoroltak ki. A háború által közvetlenül sújtott lakosság több mint egyharmada még kiskorú.

Menekültek kelnek át Irakba egy pontonhídon, 2013. augusztus 15-én. Szíria északkeleti részéből augusztus közepén több mint tízezer kurd menekült el helyi kurdok és az iszlamista lázadók konfliktusa elől. Forrás: UNHCR/Galiya Gubaeva


Kurdi szerint az ENSZ által nyújtott humanitárius segítség "csepp a tengerben" a Szíriában élők tényleges szükségleteihez képest, a rendelkezésre álló költségvetés a rászorulók költségeinek mindössze egyharmadát fedezi.

Az országot több mint 10 éve irányító Bassár el-Aszad elnök és rendszere ellen 2011 óta tartó felkelésekben mostanáig már több mint 100 ezer ember vesztette életét a mintegy 22 milliós lélekszámú országban.