Luxusszálloda lehet a Balettintézetből

Vágólapra másolva!
Szándéknyilatkozatot írtak arról, hogy a portugál tulajdonos eladja az Andrássy úti egykori Balettintézet épületét egy új tulajdonosnak, a Zara Investnek. Az új tulajdonos felújítaná az épületet, és luxusszállodát alakítana ki belőle.
Vágólapra másolva!

Az egykori Balettintézet jelenlegi tulajdonosa szándéknyilatkozatot írt alá az épület eladásról - közölte a terézvárosi önkormányzat sajtóosztálya kedden. A szándéknyilatkozat aláírását a tulajdonos magyarországi képviselője is megerősítette. A Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda keddi közleménye szerint a tulajdonos QPR Investimentos S.A. és a Zara Invest A.G., mint leendő tulajdonos szándéknyilatkozatot írt alá az Andrássy út 25. alatti épület tervezett adásvételével kapcsolatban. Mint írták, a Balettintézet Budapest egyik leghíresebb jelképe, ezért kiemelten fontosnak és közös érdeknek tartják a megfelelő hasznosítását.

Az ügyvédi iroda jelezte, hogy az adásvétel során az épület tulajdonosa nem feledkezik meg a Balettintézet jelentőségéről, annak történelmi, építészeti és műemléki értékéről, ezért olyan jól ismert befektetőt részesít előnyben, akinek a múltbéli tevékenysége a hotelfejlesztési szektorban biztosítja az épület megfelelő hasznosítását. Amennyiben a felek megkötik a végleges szerződést és az új tulajdonos birtokba veheti az épületet, akkor azt a Zara Invest AG felújítja és ötcsillagos szállodát alakít ki az épületben - olvasható a közleményben.

A VI. kerületi önkormányzat üdvözölte, hogy megkezdődik az épület helyreállítása, ugyanakkor elvárják, hogy a beruházás állásáról, az egyes munkafázisokról folyamatos tájékoztatást kapjanak a befektetőtől. Hozzáfűzték, hogy a tulajdonos jogi képviselője májusban jelezte az önkormányzatnak, hogy a palotára még 2011-ben kiadott építési engedély idén szeptember 5-i lejárta előtt értékesíteni kívánja az ingatlant. A bank olyan, biztos anyagi háttérrel rendelkező befektetőnek akarta eladni a másfél évtizede üresen álló palotát, amely a lehető leghamarabb el tudja kezdeni a palota felújítását - írták.

A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett, 1883-86 között épült Drechsler-palota évtizedeken keresztül adott otthont az Állami Balettintézetnek. Az Operaházzal szemben álló épületet 1997-ben értékesítette 220 millió forintért a VI. kerület akkori vezetése. A következő városvezetés a vételárat megduplázta, és a vevő Andrássy 25. Kft. további 900 millió forintot fizetett a balettintézet és a többi bérlő kiköltöztetésére. Tíz évvel később az izraeli tulajdonos 7,5 milliárd forintért adta tovább egy portugál cégnek az ingatlant, amely jelenleg a portugál bank kezében van.

Idén ismét a vezető hírek közé került az épület, ugyanis egy április végén, az új Mercedes buszok átadásakor Orbán Viktor a romos épület miatt panaszkodó Tarlós István főpolgármesternek azt mondta, hogy ha Tarlósnak van ötlete a palota megmentésére, ő kész "törvényt csinálni" belőle. A kerületi önkormányzat el is kezdett gondolkozni a visszaszerzés ötletén. Erről és a palota viszontagságos sorsáról itt olvashat bővebben.