Másfél évig is elhúzódhat a római-parti mobilgát megépítése. Ha a népszavazás jóváhagyja a védművet, lehet, hogy az eddigi terveknél nagyobbat építenek.

A főpolgármester a Római-parti védművel összefüggő helyi népszavazás kiírását szorgalmazza. Tarlós István keddi sajtótájékoztatóján elmondta: még vizsgálják, melyik önkormányzatnak kell kiírni a referendumot; amennyiben a fővárosinak, úgy kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésnél, amennyiben a III. kerületnek, úgy levélben kéri majd Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármestert és hajlandó hozzájárulni a költségekhez is. A főpolgármester jelezte: nem "katasztrófaturisták összehangolt véleményére" kíváncsi, hanem a helyi lakosságéra.

Mint mondta, a városvezetésnek sokat számítanak a környezetvédelmi szempontok, de olyan kifogásokkal nem tud mit kezdeni, hogy a védmű miatt a "parton megváltoznak a fényviszonyok, ami változtat az egyik halfaj vonulási útvonalán".

Hangsúlyozta: a sportlétesítmények és az 1900-as évek elején szabályszerűen épült lakóházak védelme fontos, az üdülőparkok pedig jelenleg is védettek.

Tarlós István kitért arra is, hogy a Műegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia támogató szakvéleményének javaslatait beépítik a beruházási elemek közé, s az idei szokatlan méretű árvíz tapasztalatai alapján a védmű méretezését is felülvizsgálják. Emiatt, valamint a tervezett helyi népszavazás miatt a mobilgát megépítése akár másfél évig is elhúzódhat - jegyezte meg.

A főpolgármester kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a Tormay Cécileről elnevezett közterületi határozat visszavonásában jogkövetőek voltak, az MTA egyértelmű negatív álláspontot fogalmazott meg az írónőről való elnevezéssel kapcsolatban. A további közterületi névváltoztatásokat pedig azért "fagyasztotta be", mert elejét akarta venni, hogy azokkal tematizálják a közvéleményt.